Početna Hrvatska Milija Baldić-Lukšić: Petric je najzaslužniji za loše stanje u Domu zdravlja

Milija Baldić-Lukšić: Petric je najzaslužniji za loše stanje u Domu zdravlja

1966
UDIO

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je na sjednici održanoj u srijedu podnio izvješće o radu u prvih šest mjeseci mandata. Milija Baldić-Lukšić, županijska vijećnica Mosta i liječnica iz Trogira pohvalila je župana jer je jedini koji je posjetio Drvenik, ali je i kritizirala stanje u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije za što smatra da je najodgovorniji ravnateljDragomir Petric. Posebno se osvrnula na financijsko izvješće Doma zdravlja koje pokazuje da je godinu završio s minusom od oko 1,3 milijuna kuna.

– Proračun Doma zdravlja je oko 164 milijuna kuna. To su ogromna sredstva i kada bi se pravilno rasporedila sigurno ne bi godinu završavali u minusu. Novo Upravno vijeće je prihvatilo Plan nabave za 2018. godinu, ali mene zanima jesu li uopće pogledali stavke koje se plaćaju? Na primjer, plaćaju se knjigovodstvene usluge iako Dom zdravlja ima zaposlene knjigovođe, plaćaju se odvjetničke usluge iako imaju zaposlena dva pravnika s položenim pravosudnim ispitom, plaćaju se različiti servisi poput onoga za čišćenje iako to nitko ne kontrolira – upozorava Milija Baldić-Lukšić te dodaje da bi se posebna pažnja trebala obratiti na to gdje se troše decentralizirana sredstva.

– Nezamislivo je da su ovolike svote novca utrošene na uređenje jedne ambulate ili ordinacije. Javno zdravstvo je uredilo dvije ordinacije za 280.000 kuna, a za uređenje jedne ordinacije pod Domom zdravlja potrošeno je 600.000 kuna, nije mi jasna ta razlika. Je li problem u ravnateljima ili u izvođačima radova? Vidljivo je i da ravnatelj Petric sve radove naručuje posebno. Posebno se plaća uređenje, posebno nadzor, posebno oprema, svaka stavka je posebno kako se ne bi prešao iznos od pola milijuna kuna i kako bi se posao mogao dodjeljivati kroz postupak bagatelne nabave umjesto da se ide na postupak javne nabave. Indikativno je i da poslove dobivaju uglavnom iste tvrtke – kaže Milija Baldić-Lukšić i upozorava kako se uopće nisu iskorištavala sredstva iz EU fondova koja su zdravstvu bila na raspolaganju.

– Jedan od razloga zašto se nije apliciralo na EU sredstva je i taj što se ona trebaju trošiti transparentno. Investicijsko održavanje je netransparentno, troši se ogromna količina novca. Nema kontrole, ni vanjske revizije. Zadnja revizija je bila 2010. godine, a znamo da je podnesena i kaznena prijava protiv njega i laborantice iz Makarske zbog sumnje u probavljanje protupravne imovinske koristi. Kada se to pitanje postavilo na Skupštini, odgovoreno je da će javnost upoznati s imenima županijskih čelnika koji su sve znali, a nisu ništa poduzeli, ali to još nismo dočekali – kazala je ona.

Drži i da je kadrovska politika Doma zdravlja promašena, a smatra da je najveći nedostatak taj što Petric nije napravio plan specijalizacija zbog čega sada nedostaje stručnog kadra. Tvrdi i da ginekolog iz Trogira u lipnju ide u mirovinu, a ugovor mu se neće produžiti jer je Petric naveo kako za tim nema potrebe budući da ima dovoljno kadra.

– To nije točno jer ginekolog iz Sinja radi tri dana u Sinju, jedan dan u Imotskom i jedan u Visu. On tako pokriva tri tima, a zakinuti su njegovi pacijenti u Sinju. Petric s HZZO-om sklapa ugovor za tri tima, a radi mu jedan doktor. Tako ne samo da oštećuje pacijente već i HZZO. Na relaciji Šibenik – Split nema ultrazvuka i to je žalosno, godinu i pol dana je lista čekanja na ultrazvuk dojke, a njegova izjava kojom on to opravdava kazavši da su mu radiolozi otišli na porodiljni je seksistička, vrijeđa žene i liječnike i na nju su svi reagirali, od udruga do pravobraniteljice, ali župan nije ništa komentirao. Što se tiče pedijatrije, a govorimo o demografiji, hvalimo se kako uplaćujemo u fondove za djecu, a nemamo pedijatara. Liječnik obiteljske medicine nije toliko educiran za rad s djecom kao pedijatar, jer da jest ne bi trebala specijalizacija iz pedijatrije – poručuje Milija Baldić-Lukšić i ističe kako su zbog lošeg upravljanja kadrovima i financijama zakinuti pacijenti i građani.

Zaključila je kako Petric zbog svega ne zaslužuje još jedan mandat i da od novog ravnatelja očekuje da će promijeniti kadrovsku politiku, a novac transparentnije trošiti.