Početna Hrvatska Ljubitelji tenisa i ove će godine moći uživati u Bolu

Ljubitelji tenisa i ove će godine moći uživati u Bolu

954
UDIO

Manje od mjesec dana ostalo je do početka trećeg obnovljenog izdanja teniskog WTA turnira u Bolu za žene.

– Turnir počinje u utorak 5. lipnja, trajat će do nedjelje – kazao nam je direktor Feliks Lukas.

Zašto tek u utorak?

– Dobili smo dozvolu od WTA da ne igramo kvalifikacije. Otežavajuće je to za mlade tenisačice koje su tako tražile ulaz u turnir, ali za turnir je dosta zahvalnije jer smo i dalje vezani uz Roland Garros, odnosno naš turnir je u drugome tjednu pariškog Grand Slama. Zadnjih godina je tamo često padala kiša i prva kola su kasnila te smo posljedično mi imali puno otkaza. Zato smo sada odlučili igrati bez kvalifikacija, da lista koju predstavimo na skorašnjoj press konferenciji bude što sličnija konačnoj.

Kad ćemo znati tko nastupa ove godine?

– Prijave su otvorene do 15. svibnja, na listi prijavljenih su Danielle Collins, trenutno 45. na svijetu, potom lanjska pobjednica Aleksandra Krunić koja je od WTA dobila nagradu za najveći napredak. Jennifer Brady je bila 2016., sada se vraća…

Čekaju nas veteranke Sara Errani i Vera Zvonarjeva koja je tada kao mlada zvijezda 2003. osvojila zadnji “bivši” WTA Bol Open, njezino je ime uklesano u kamenu u teniskom centru. Rodila je, vraća se na Tour. Pitanje je koliko će povratak trajati, sada je oko 140. na svijetu, no ima iskustvo koje joj može dati puno.

Kakve nas još intrigantne novosti čekaju?

– Ove godine radit će reflektori na Centralnom terenu. Imat ćemo i noćne mečeve, finale će biti u 18 sati. Prošle godine je po “zvizdanu” bilo loše radi publike i televizije. HRT će polufinale i finale “davati” u izravnom prijenosu.

To je dobro, za sponzore. Ima li njih dovoljno?

– Svake godine se borimo s financijskom konstrukcijom. Svibanj je, još se trudimo da odradimo tu priču. Nemamo nikakvih repova. Prihodi su nam samo od sponzora i lokalne zajednice, a profit vraćamo u lokalnu zajednicu, ugostiteljima koji rade, dok prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe.

Imali smo ideju da postanemo pioniri približavanja sporta društvu. Treću se godinu zaredom borimo da ta priča opstane.

Gdje zapinje?

– Pričalo se da se trebaju financirati projekti van sezone, na područjima od posebnog interesa što otok jest, promovirati ženski sport što WTA turnir u Bolu jest… Imamo sve parametre, a ne dobijemo sredstva sukladno tome. Vjerojatno u društvu nije ojačala svijest da se projekti trebaju koncipirati da vraćaju benefit lokalnoj zajednici, a marketinški efekt da bude dodana vrijdnost, a ne sama sebi svrha.

Dobili ste valjda nešto?

– Hrvatska turistička zajednica je kroz projekt “Sportska Hrvatska” odobrila 500 tisuća kuna što je osiguralo da se ovaj projekt odvije, ali nama je proračun turnira između četiri i pet milijuna kuna. Još uvijek velika većina privatnih kompanija, kao i državnih tvrtki, nije shvatila važnost društvene odgovornosti. U Hrvatskoj ima novca da se svi apetiti zadovolje, ali kriteriji raspoređivanja su postavljeni pogrešno, zato se događa da je pritisak na onima koji dijele, a oni koji dobijaju njima je malo.

Dobro, ali “svaki svoga konja hvali”. Možda WTA turnir u Bolu “ne mirita”?

– Ako WTA turnir nije nešto što treba financirati, neka se to kaže izravno, pa ću ja kao sportski menadžer organizirati ono za što se Hrvatska strateški opredijeli, ako je to rukomet, skijanje, balote… Ali neka se kaže kako priča ide. Event ne treba biti sam sebi svrha, ako on nekoga opterećuje, ne treba ga biti.

Ipak, mnogima je do sada pomogao?

– Imali smo mlade cure koje su sada top 100, dajemo pozivnice našim mladim djevojkama. Vraćamo puno zajednici. Nije poanta milijunima dovesti Anu Kurnjikovu da se zadovolje apetiti sponzora, a ja budem veliki menadžer. Poanta je da projekt bude zdrav i da zajednica ima koristi od toga.

Od lokalne zajednice i imate kvalitetnu povratnu informaciju?

– Općina Bol, TZ Bola, Županija Splitsko-dalmatinska… Svi su pomogli. Bez načelnika Bola Tihomira Marinkovića gotovo sigurno turnir ne bi bio u Bolu i da se sada nije uključila Županija sa županom Blaženkom Bobanom i Joško Stella iz TZ Županije. To što je INA ušla u Bol na istoj razini kao Umag daje nam potvrdu da radimo dobar posao. Ali ponavljam, zapinjemo na državnoj razini.

Vratimo se curama, imate li još imena?

– Petra Martić će, ako ne ostane u Parizu sigurno doći.

Navijate da ostane, da igra i dalje u Roland Garrosu, ili da dođe igrati u Bol?

– Ako ona napravi vrhunski rezultat, to meni nije šteta. Poanta je da neka mlada cura preko Bola dobije priliku postati nova Petra Martić. Zbog toga nam trebaju turniri u Hrvatskoj. A da ja pomognem Ani i Petri, trebam podići rang, dok u ovoj fazi one pomažu turniru i na tome sam im strašno zahvalan. Mi smo valjda jedini turnir koji nema proračun za garancije čime se ponosim, ali s druge strane to i nije za pohvalu. Vraća nam se i Ajla Tomljanović…

Ljubitelji tenisa i ove će godine moći uživati u Bolu. Dogodine? Polako… ∙

IZVOR: slobodnadalmacija.hr