Početna Hrvatska Danas toplinski val stiže u Hrvatsku

Danas toplinski val stiže u Hrvatsku

963
UDIO

METEOROLOŠKA stranica Severe Weather Europe javlja kako su jučer zabilježene temperature između 35 i 38°C u dijelovima srednje i zapadne Europe, a dodaju i kako danas stiže osvježenje koje će biti samo privremeno. Naime, očekuju se grmljavinska nevremena u Francuskoj i zemljama Beneluxa, a iako će ono sniziti temperature, njihov porast očekuje se već u nedjelju.

No, ono što će posebno zanimati čitatelje iz Hrvatske je to da se toplinski val početkom sljedećeg tjedna očekuje i u našoj zemlji.

Najpovoljnije cijene klima uređaja.

DHMZ: Toplinski val počinje u nedjelju

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda su nam potvrdili da će toplinski val zahvatiti Hrvatsku u nedjelju.

“Toplinski val prvo će stići na Jadran, odnosno na sjeverni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stupnja. To će se prolongirati i na ponedjeljak, a zahvatit će i unutrašnjost zemlje jer će noći biti vrlo tople”, rekla nam je dežurna prognostičarka DHMZ-a.

Noć s ponedjeljka na utorak također će biti topla, pa će se tako toplinski val nastaviti i u utorak, kako na Jadranu tako i unutrašnjosti, poručili su iz DHMZ-a.

U ponedjeljak i utorak će danju biti vruće i vrlo vruće, a u utorak će vrućine biti posebno izražene u Dalmaciji. Glavni razlog za toplinski val leži upravo u toplim noćima, kako one s nedjelje na ponedjeljak, tako i one s ponedjeljka na utorak.

“Moramo napomenuti da se taj izračun radi svaki dan i stoga ne možemo biti 100 posto sigurni. Prognoza se može lako promijeniti jer je atmosfera dinamičan sustav koji je podložan promjenama”, poručuju iz DHMZ-a.

Danas je najtoplije bilo u Francuskoj i zemljama Beneluxa

Severe Weather Europe javlja kako danas najtoplije bilo na sjeveroistoku Njemačke te u zemljama Beneluxa, gdje su se temperature kretale od 37 do 39°C.

U Velikoj Britaniji su pak zabilježene temperature do 35°C, što su najviše vrijednosti zabilježene u toj zemlji ovoga ljeta.

Temperature su porasle i u Španjolskoj i Portugalu, a temperaturne vrijednosti u istočnoj Španjolskoj približile su se 40°C. U nedjelju će temperature postepeno rasti i na sjeveru Europe. Jako toplo vrijeme očekuje se i u Skandinaviji, gdje će temperature lokalno dosezati i do 33°C.

Snimke Kaštela dronom…

Toplinski udar stiže i do Balkanskog poluotoka

Severe Weather Europe govori i o temperaturama početkom sljedećeg tjedna i dodaje kako će se oko Mediterana povisiti temperaturne vrijednosti te kako će već u ponedjeljak temperature od sjeveroistočne Francuske preko Italije do zapadnog Balkana dosezati vrijednosti od 36 do 39°C.

Prognoziraju kako se najviše temperature očekuju na obali Hrvatske.

Zaključuju kako s početkom kolovoza dolazi do značajnog povećanja temperatura te kako je jako vruće vrijeme vrlo vjerojatno u zapadnoj, jugoistočnoj i središnjoj Europi.

IZVOR: index.hr