Početna Kaštela Grad Kaštela među prva tri mjesta po stopi prirodnog prirasta stanovništva

Grad Kaštela među prva tri mjesta po stopi prirodnog prirasta stanovništva

1009
UDIO

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku, prema kojima samo devet gradova u Republici Hrvatskoj imaju više rođenih nego umrlih, svrstali su Grad Kaštela u sami vrh gradova po stopi prirodnog prirasta, točnije među prva tri, što dokazuje da nove  demografske mjere počinju davati prve rezultate.

Demografske mjere koje je uveo Grad Kaštela početkom ove godine, odnose se na obitelji koje dobiju treće ili brojčano više djece. Roditelji, prema novoj odluci za treće i svako sljedeće dijete iz proračuna dobivaju 500 kuna mjesečno do djetetove treće godine života. Da Grad vodi brigu o djeci i mladima svjedoče i projekti izgradnje novih dječjih igrališta koja se nalaze poviše magistrale na području Raduna, Gomilice i Rudina. Osim toga, svake godine se izdvajaju znatna sredstva za sufinanciranje vrtića, troškova prijevoza učenicima i studentima, pomaže se roditeljima pri kupnji radnih bilježnica , a tu su i stalna ulaganja u novu infrastrukturu prilagođenu djeci.

Najveću razliku broja živorođenih u odnosu na umrle zabilježio je, pak, grad Solin, koji ima prirodni prirast od 76 novih građana. Slijede Metković (45), Kaštela (33), Dugo Selo (31), Imotski (16), te Krk, Pazin, Opuzen i Biograd na moru, piše gradonačelnik hr.

Svi znamo da je Hrvatska demografski u sve težoj situaciji, da mladi ljudi koji su tek osnovali ili će tek osnovati obitelji masovno odlaze iz zemlje, zbog čega je odnos prirodnog prirasta, dakle broj rođenih u odnosu na broj umrlih u cijeloj državi sve više negativan.

Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku doista ima svega njih devet koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Nije riječ o najvećim gradovima, dapače, najveći hrvatski gradovi su uglavnom na samom začelju ljestvice.

IZVOR: kastela.hr