Početna Kaštela Kaštela – Otvoren prvi javni bazen u Marini Kaštela

Kaštela – Otvoren prvi javni bazen u Marini Kaštela

2165
UDIO

Prigodnom svečanošću kojoj je dan prije prethodio Dan otvorenih vrata Marine Kaštela u sklopu kojeg je za građane upriličeno besplatno korištenje bazena, prezentacije jedrenja i veslanja te koncert TBF-a, u Marini Kaštela su otvoreni dodatni sadržaji. Naime, otvoren je međunarodni jedriličarski sportski centar te zatvoreni bazen koji će tokom cijele godine biti namijenjen javnoj upotrebi.

Radi se o rekreativnom bazenu dugom 25 metara, u zatvorenom grijanom prostoru, jedinstvenom u Dalmaciji, ali i prvom javnom bazenu u Kaštelima. U bazenu je već aktivan Plivački klub Kaštela, koji je do sada za treninge morao putovati u Split. Ova investicija vrijedna 53 milijuna kuna obuhvaća zatvoreni 25 metarski bazen sa popratnim sadržajima, restoranom, wellnesom i spa, Jedriličarski klub s uređenom obalom i ugostiteljskim sadržajima te uređena obalna šetnica s dodatnom infrastrukturom.

Na svečanom otvorenju upriličena je press konferencija na kojoj su se uz kapetana Josipa Berketa prisutnima obratili i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban kao izaslanik Vlade Republike Hrvatske, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, direktor Mirno more flote mira Michael Fuchs i predstavnica izaslanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Martina Klenner-Auvillain.

– Od postojanja Grada Kaštela, ovo je najveći projekt koji se realizirao na ovom području. Prije nekoliko godina izgrađena je marina, a danas su tu jedriličarski centar i bazen kojeg će moći koristiti svi građani. Osim toga, već četvrtu godinu ovdje se provodi najveći socijalno – pedagoški projekt u Europi “Mirno more – flota mira”. Jedinstveni duh Flote mira, ogleda se u tome da djeca koja odrastaju u teškim socijalnim uvjetima, osobe sa psihičkim ili fizičkim invaliditetom, zajedno jedre, vesele se i plešu. Hvala svima koji su se uključili u ovu lijepu priču – kazao je gradonačelnik Ivanović.

– Međunarodni jedriličarski centar biti će u funkciji našeg jedriličarskog kluba. Imamo još i veslački i odbojkaški klub. On će služiti će i za organizaciju raznih regata. Javnu korist organizacije regata spajamo donekle i sa dodanom vrijednošću marine. Slično kao u Barceloni. Namjeravamo postati jedinstven centar za jedriličarske federacije. Imamo već interes finske i ruske jedriličarske federacije.Slijedeći korak nam je izgradnja sportskog hotela i hostela – istaknuo je Josip Berketvlasnik Marine Kaštela iz Kaštel Gomilice.

Usporedo sa ovim događajem Marina Kaštela je po četvrti put domaćin djeci i volonterima u sklopu najvećeg humanitarnog jedriličarskarskog projekta za djecu : Mirno more- Flota mira. Tako će i ove godine više od 100 brodova napraviti stanku u Marini Kaštela, gdje će posade uživati u raznovrsnom programu, kako na moru tako i na kopnu. Učeći pri tome kroz igru važnu životnu lekciju – Možemo i moramo živjeti zajedno u miru.

 

Dron snimka objekta Marine Kaštela

 

Zahvaljujući ovom projektu od 15. do 22.rujna 100 brodova iz cijele Europe, na kojima jedre djeca skupa sa volonterima,nalaze se ispred hrvatske obale. Različite organizacije, koje se već dugi niz godina profesionalno brinu o socijalno ugroženoj djeci te djeci bez roditeljske skrbi, jamstvo su da se vrijednosti projekta nastavljaju u budućnosti.

Dio flote Mirnog mora je i posada od 4 broda u organizaciji udruge Mirno more Marina Kaštela, koja je u projekt uključila djecu s dijabetesom, djecu bez adekvatne roditeljske skrbi iz Doma za djecu Maestral, te osobe s mentalnim invaliditetom iz Centra za rehabilitaciju Mir iz Rudina te Centara za rehabilitaciju iz Fojnice u Bosni i Hercegovini.