Početna Kaštela Održana 2.SRDELIJADA u OŠ Bijaći, Kaštel Novi

Održana 2.SRDELIJADA u OŠ Bijaći, Kaštel Novi

Sve što se ovog 05. listopada 2018. događalo u OŠ Bijaći bilo je dio projektnog dana Plavi svijet, odnosno, 2. Srdelijade ili kako je kazala ravnateljica Škole Jadranka Šošić, odradili smo aktivnosti „3 u 1“, pozdravljajući brojne okupljene goste, roditelje, učenike, kolegice i kolege te predstavnike medija.

2174
UDIO

2. SRDELIJADA u sklopu projektnog dana Plavi (morski) svijet održana je u OŠ Bijaćiu Kaštel Novom 05. listopada 2018. u povodu Dana učitelja te Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

 

U svim razrednim odjelima na satu razrednog odjela ili predmetnom satu, učenici su sa svojim učiteljima/razrednicima imali sat posvećen krovnoj temi… održana su predavanja, power point prezentacije,  niz radionica…

 

U 11 sati, u muzejskom prostoru OŠ Bijaći, održan je prigodni program kojim je, u suradnji s kolegicama Katarinom Radman (1.b), Lijanom Ivančić (1.c), Marinom Pažanin (2.c), Ivanom Peran (3.c), Tomislavom Rogošić (8.d), Mirelom Carev Ž. i knjižničarkom Marinom Kelava, koordinirala učiteljica razredne nastave Ivana Lukas Bartulović (4.d). Učenici razredne i predmetne nastave izveli su zanimljive pjesme i recitacije, a nastupio je i učitelj glazbene kulture Ivan Cinotti koji je otpjevao nekoliko pjesama uz obaveznu „Srdela bluz“, koja je postala svojevrsna himna ovoga projekta jer govori o ribi/srdeli koja je prehranila tisuće generacija i kroz vjekove bila hraniteljica i u našem zavičaju, a kojoj je posvećen i školski projekt, kao i 2. Srdelijada.

 

Dinamično je bilo i oko pripremanja delicija….

Na koje se sve načine mogu pripremiti srdele te čemu sve ova kraljica mora može biti inspiracija, roditeljima, gostima i sugrađanima pokazali su učenici i djelatnici naše škole na 2. Srdelijadi.

Na trpezi se našlo više desetaka kilograma srdela za koje se pobrinuo ribar Miro Pera i uz asistenciju Pave Krstulovića te domara Nenada Pere i Nikice Stude, koordinirao je pečenjem na gradelama koje su se redale u nizu prelivene neizostavnim maslinovim uljem.

Nazočni su uživali i u slanim srdelama, mariniranim srdelama, srdelama u kombinaciji s kiselom paprikom, paštetom od srdele…. Našla se srdela i u tijestu, a njen oblik poprimili su brojni kolači, torte i druge slastice te različite vrste kruha i peciva koje su pripremile vrijedne djelatnice OŠ Bijaći i prijateljice naše škole. Bila je to fešta srdele na 100 načina!

No, nije sve stalo na hrani, u znaku srdele bilo je još mnogo toga, baš poput posebnih zavjesa kreiranih za ovu temu, izloženih dječjih radova posvećenih moru i srdeli, pjesama nastalih iz pera  kaštelanskog čakavskog pjesnika, sućuranina Miroslava Luketina Sarajčeva, predavanja podvodnog ribolovca i ronioca Ivice Svilana ili pak originalnih vinorela – slika nastalih kistom i crnim vinom, gosta slikara Draženka Pačalata.

 

Sve što se ovog 05. listopada 2018. događalo u OŠ Bijaći bilo je dio projektnog dana Plavi svijet, odnosno, 2. Srdelijade ili kako je kazala ravnateljica Škole Jadranka Šošić, odradili smo aktivnosti „3 u 1“, pozdravljajući brojne okupljene goste, roditelje, učenike, kolegice i kolege te predstavnike medija.

 

Osim 2. Srdelijade, u Bijaćima smo proslavili i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Nakon programa, u predvorju škole (koje su prigodno uredile učiteljice  razredne nastave Terezija Zokić i Benita Vladušić, učiteljice likovne kulture Negdi Fiamengo i Bruna Carev uz asistenciju Anđeline Lukas, učiteljice biologije i voditeljice Sanje Mikelić te nezaobilaznu pomoć domara Ante Bogića), sve što su za ovu prigodu odradile vrijedne ruke djece, roditelja, djelatnika i prijatelja, blagoslovio je novski župnik don Darijo Čorić. Nakon blagoslova, kruh i krušne proizvode te plodove jeseni iz razrednih košarica, učenici su blagovali u društvu svojih učitelja, roditelja i gostiju.

U školi se istog dana proslavio i Dan učitelja, a među gostima koji su učiteljima čestitali njihov dan, bila je i kaštelanska pročelnica Sandra Zokić.

 

– Već sada mogu najaviti nastavak ovog projekta pod nazivom „Plavi (morski) svijet“, odnosno, 3. Srdelijadu. Priču o velikom bogatstvu mora nastavit ćemo i dalje, naravno, u čast srdeli koja je othranila brojne generacije, ali i zbog toga kako bi djecu naučili da more i sve ono bogatstvo u njemu, moraju paziti i čuvati – poručila je ravnateljica Jadranka Šošić.

Inače, projekt Plavi (morski) svijet čiji je nositelj aktiv biologije i kemije, pokrenut je u školskoj godini 2015./2016.

Glavni cilj projekta je povećati razinu ekološke svijesti kod učenika OŠ Bijaći i posvijestiti im značaj mora kao iznimnog resursa te im ukazati na važnost održivog razvoja i njegove prednosti.

Prva tema projekta je Srdela – hraniteljica Jadrana. Planiranim aktivnostima posvetila se pažnja toj važnoj prehrambenoj namirnici koja je stoljećima prehranjivala ribare i težake.

U školskoj godini 2016./2017. – Puževi i školjkaši Jadrana – bila je krovna tema projekta Plavi svijet. Prikupljena je zbirka školjaka i puževa Jadranskog koja je trajno izložena u predvorju škole. Zbirku su izradili učenici, članovi EKO – grupe OŠ Bijaći i učiteljice biologije: Anđelina Lukas, prof., Diana Marin, prof. i Danica Ćubić, prof.

U 2017./2018. glavna tema projekta Plavi svijet bila je –Flora Jadranskog mora – slijedom čega se pozornost usmjerila prema biljnoj raznolikosti našega podmorja.

U tekućoj školskoj godini 2018./2019. glavna tema projekta Plavi svijet je – Plava riba Jadrana – slijedom čega će se pozornost usmjeriti prema vrstama i nutritivnim vrijednostima plave ribe Jadranskog mora.