Početna Hrvatska Otvoreno pismo gospodinu Dinu Rađi

Otvoreno pismo gospodinu Dinu Rađi

1172
UDIO

Reakcija na tekst Dina Rađe objavljen na Dalmatinskom portalu 12. rujna 2018.

Poštovani gospodine Dino Rađa,

 

Ističući logično zasluge svog fizioterapeuta za Vašu veličanstvenu košarkašku karijeru, od mene ničim izazvani, nazvali ste me ˝onaj šta se reklamira na svakon kantunu˝. Već 15 godina u našim centrima u Splitu i Kaštel Novom cijene usluga nismo podizali, pa mogućnosti za takvo reklamiranje ni teoretski nemamo. U smještajnom kapacitetu za korisnike naših usluga u Splitu cijene su također prilagođene standardu hrvatskih građana. U fizioterapeutskoj branši se za reklamne aktivnosti drži prihvatljivim izdvajanje od 10-15% od prihoda. Mi izdvajamo tek oko 7%, što je lako dokazivo. Najveći dio naših nastupa u medijima zaslužili smo na osnovu procjene uredništava istih o našoj kompetenciji diskutiranja na teme iz fizioterapije i nemaju veze s plaćenim marketingom. Velik dio naših medijskih pojavljivanja odnosi se na sportske uspjehe sportaša s kojima radimo.

Budući da  se osobno ne poznajemo, ne nalazim razloge zbog kojih biste me trebali stavljati u kontekst kako ste to napravili. Da se nešto slično meni ne bi ponovilo ili nekom mom kolegi dogodilo, kao i da biste Vi i drugi spoznali dimenzije promašenosti Vašeg pristupa navodim Vam važnije od svojih referenci:

-U terapijskom i preventivnom smislu kao viši fizikalni terapeut brinuo sam o Blanki Vlašić od 2000.  do 10. mjeseca 2009. godine. U istom svojstvu skrbio sam od 2000. do 2009. o Igoru Boraski i Tini Erceg, a od 2000. do 2006. o Ivanu Baliću za što mi je uručio zahvalnicu nakon što je 2012. izabran za najboljeg rukometaša svih vremena.

-Od 2000. do 2005. godine bio sam fizioterapeut hrvatske jedriličarske reprezentacije, za što mi je uručeno priznanje za razvoj i promicanje ugleda hrvatskog jedrenja.

-Od 2011. do 2014. bio sam fizioterapeut Franke Anić (5. na OI i svjetska brončana medalja u taekwondou za Sloveniju)

-2014. Poliklinika Tranfić, čiji sam osnivač, održava edukaciju za liječnički i kineziološki kadar Hrvatskog košarkaškog saveza (ženska reprezentacija).

-Od 2015. surađujem s Antoniom Plazibatom koji je osvojio čuveni K-1 Japan turnir, proglašenim sportiskim imenom Dalmacije u izboru Slobodne Dalmacije 2017.

-Od 2016. fizioterapeut sam Ivana Mikulića, vodećeg parataekwondoista svijeta

-Kao fizioterapeut sudjelovao sam na Olimpijskim i Mediteranskim igrama.

-2005. godine moja inovacija-pojas za zaštitu lumbalne kralježnice nagrađen je na međunarodnom sajmu u Ženevi, a ista 2006. dobiva posebnu nagradu Mađarskog saveza inovatora.

-2010. patentirao sam traku za kontrolu, rasterećenje i jačanje vrata koja je kao proizvod zaživjela, a odnedavno se proizvodi u Hrvatskoj.

-2011. patentirao sam Stol za balansiranje kralježnice koji je godinama u primjeni.

-2013. dizajnirao sam Sjedalicu vježbalicu sa svrhom poboljšavanja funkcionalnosti kralježnice i aerobnih sposobnosti, te oblikovanja tijela.

-Predavao sam u srednjoj školi za fizioterapeute.

-2014.  godine vanjski sam predavač na Kineziološkom fakultetu u Splitu – predmet Kineziološka rekreacija, fitness i zdravlje.

-Na temu vlastitih inovacija i tehnika u rehabilitaciji vratne kralježnice i čeljusnog zgloba predavao sam  fizijatrima, fizioterapeutima, stomatolozima i zubotehničarima na Visokoj zdravstvenoj školi u Zagrebu.

-Na istu temu predavao sam članovima Švedske stomatološke komore u Vodicama 2012.

-2015. u Splitskom savezu sportova držim predavanje na temu prevencije i liječenja kralježnice i doprinosa fizioterapije u poboljšavanju sportskih rezultata.

-Održao sam predavanje na temu vlastitih inovacija u rehabilitaciji i prevenciji kralježnice fizijatrima i fizioterapeutima u Specijalnoj bolnici Biokovka u Makarskoj i u slovenskim Termama Krka.

-Izdao sam DVD s vježbama Vježbe za leđa s Blankom Vlašić 2004. i Vježbe za kralježnicu i oblikovanje tijela sa sestrama Zaninović 2012.

-Pisao sam za Slobodnu Dalmaciju, časopise Tenis i Košarka.

-Napisao sam stotine novinskih članaka na temu fizioterapije, gostovao u više desetaka emisija na radiju i televiziji.

 

I za kraj, ali možda i najvažnije: ni u jednom svom istupu nisam omalovažio ni jednog svog kolegu, a ni sportaše s kojima su oni surađivali. Radujem se svakom sportskom uspjehu i svakom priznavanju zasluga fizioterapeuta unutar toga kao dijelu promocije prekrasne fizioterapeutske struke kojoj sam posvetio 30 godina života.

 

Srdačan pozdrav,

 

Vinko Tranfić, viši fizikalni terapeut