Početna Hrvatska Obilna kiša zamutila izvor Jadra, Vodovod bi uskoro mogao proglasiti da voda...

Obilna kiša zamutila izvor Jadra, Vodovod bi uskoro mogao proglasiti da voda nije za piće za građane Splita, Solina, Trogira, Kaštela, Podstrane…

778
UDIO

Velika količina kiše koja je pala jučer, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, javljaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Ipak,  zbog zaliha u vodospremama, voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti te nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.

“Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro, pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita,
Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira. U tom slučaju obavijestit ćemo građane o preporuci prokuhavanja vode iz slavine za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe.
Djelatnici Laboratorija za pitke vode i Uprava Vodovoda i kanalizacije Split kontinuirano prate situaciju te će javnost na vrijeme biti informirana o eventualnim mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži”, stoji u priopćenju iz Vodovoda i kanalizacije.

Izvor:slobodnadalmacija.hr