Početna Hrvatska Deset činjenica o kavi koje vjerojatno niste znali

Deset činjenica o kavi koje vjerojatno niste znali

Amerikanci su najveći svjetski potrošači kave, no ako gledamo po glavi stanovnika, tu su apsolutni rekorderi Finci, s gotovo 10 kilograma godišnje.

774
UDIO

Tko ju je pio non-stop, a tko ju je htio zabraniti? Koja je smrtonosna doza i kakve veze ima kava s rastavom braka? Kava je nešto s čime započinjemo dan i uz što čujemo jako puno informacija, a nikada ne biste pogodili tko su joj najveći konzumenti na planetu.

1. Poznati francuski književnik Honore de Balzac pio je oko pedeset šalica kavednevno kako bi mogao ostati budan i pisati. Navodno je i Voltaire dnevno pio isti broj šalica.

2. Smrtonosna je doza kofeina oko 100 šalica kave, ovisno o vašoj težini. OK, toliko nisu mogli popiti ni Balzac ni Voltaire.

3. U drevnoj arapskoj kulturi žena se mogla razvesti od muža samo na jedan način – u slučaju da joj nije pružao dovoljne količine kave.

4. Žene u Velikoj Britaniji u 17. stoljeću pokušale su uvesti zabranu pijenja kave svim muškarcima mlađima od 60 godina, s obrazloženjem da ih kava čini beskorisnima i pretvara ih u “babe tračare“.

5. Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kava ima manje kofeina od svijetle pržene kave.

6. 40 posto sve proizvedene kave na svijetu dolazi iz Brazila i Kolumbije.

7. Smatra se da je prva kavana na svijetu otvorena 1475. godine u Istanbulu.

8. Kava je izvorno bila smatrana lijekom u arapskim zemljama i pila se samo na savjet liječnika.

9. Svake godine u svijetu se popije više od 500 milijardi šalica kave, od čega se većina popije u vrijeme doručka.

10. Amerikanci su najveći svjetski potrošači kave, no ako gledamo po glavi stanovnika, tu su apsolutni rekorderi Finci, s gotovo 10 kilograma godišnje, piše punkufer.hr