Početna Hrvatska S novom godinom dolazi ledeni val

S novom godinom dolazi ledeni val

792
UDIO

PROLAZAK fronte tijekom Badnjaka donio je malo kiše, a onda brzo razvedravanje sa sjevera. Umjeren i jak jugozapadni vjetar okrenuo je na sjeverozapadni.

Idućih se dana očekuje stabilizacija vremena, ali i dalje uz povremeno više oblaka zbog pritjecanja vlažnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada.

Najpovoljnije cijene klima-uređaja.

Dominantan utjecaj anticiklone

Nakon prolaska fronte, zbog brzog jačanja anticiklone došlo je do naglog porasta tlaka zraka. Anticiklona sa svojim središtem pozicioniranim iznad Francuske i Njemačke zadržavat će se dulje vrijeme na tom području, a prodori hladnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada premještat će se sjevernom i istočnom Europom, javlja Neverin.

U takvim okolnostima do kraja 12. mjeseca.

Na prelasku iz stare u novu godinu, odmicanje anticiklone prema britanskom otočju omogućit će prodorima sa sjevera dolazak i do naših krajeva.

U takvom bi razvoju situacije početkom 2019. godine izraženija hladna fronta, uz nastanak ciklone nad morem, donijela zimsku situaciju. Ansambl modela očekuje snižavanje temperature zraka ispod prosječnih vrijednosti, piše Neverin.

Dolazak hladnog vala u Hrvatsku najavljuje i servis Severe Weather Europe. Zahlađenje bi trebalo početi već oko 30. prosinca i nastaviti se u prvim danima nove godine.