Početna Hrvatska Lijećit će nas doktori bez dana prakse

Lijećit će nas doktori bez dana prakse

804
UDIO

Ministarstvo uvjerava da će sve biti u redu jer je pravilnik u izradi, no studenti koji za šest mjeseci završavaju fakultet su u laganoj panici

Iva je mlada liječnica koja na pedijatriji odrađuje dio svoga staža. Bila je i u ordinaciji obiteljske medicine i na kirurgiji.

“Meni je staž do sada pomogao da budem sigurnija. Do sada sam ja osobno imala puno više prilike davati injekcije, šivati, vaditi konce i te neke praktične vještine koje za vrijeme fakulteta nisam imala prilike toliko vježbati”, rekla je stažistica Iva Hižar za RTL.

Tranzicijski period

No njeni budući kolege, više neće stažirati, nego će ravno s fakulteta raditi u ordinacijama i bolnicama. Staž je ukinut, a zamjenska rješenja nisu baš zaživjela. Budući liječnici su svjesni kolika je odgovornost na njima i iako im država ukida jednu prilično zahtjevnu obvezu, nisu nimali sretni.

“Jedna stvar je nesigurnost što ne znamo sto će biti s nama za šest mjeseci. Druga stvar koja nas brine sama nesigurnost ako odmah počnemo raditi, ako ne bude tranzicijskog među perioda za vrijeme kojeg ćemo imati priliku naučiti kako funkcionira bolnički sustav i hitna i ako se nađemo pred pacijentima sami”, rekao je predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Kristian Dominik Rudež za RTL.

‘Praktičan dio nastave nije ni približno dovoljan’

I njegovi kolege isto su zabrinuti kako je praksa nešto sasvim drugo od teorije i da iako na fakultetu imaju praktičan dio nastave to nije ni približno dovoljno da bi se osjećali sigurnima samostalno stati pred pacijente. “Mora se isto tako naglasiti da se tijekom te kliničke nastave i ne postoji toliko vremena da bi se uvježbale te vještine”, kazao je Borna Arsov iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. I iskusni liječnici smatraju kako je ukidanje staža veliki korak unazad.

“Smatramo da nije trebalo doći do ukidanja staža nego ga je trebalo produljiti. Zašto? Zato što se ne daje podrška studentima, većina zemlja ga ima. Rješenje je rad pod nadzorom”, kazao je dopredsjednik Liječničke komore, Krešimir Luetić RTL-u.

Iz Ministarstva uvjeravaju da će biti nadzora

Iz Ministarstva uvjeravaju kako će novi liječnici raditi pod nadzorom; najdulje 24 mjeseca. Nešto više nisu mogli reći jer je pravilnik koji bi to trebao regulirati tek u izradi. A to je ono što najviše brine 500-injak studenata koji bi za šest mjeseci trebali diplomirati jer za sada im nitko ne govori što će biti s njima

“Rješenje vidimo u tranzicijskom periodu neka ga nazivaju kako hoće… Ali, nadam se da mogućnosti da nakon fakulteta imamo period u kojem možemo stječi potrebno iskustvo da nema opasnosti ni za nas ni za pacijente”, kazao je Deni Rkman iz Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

IZVOR: net.hr