Početna Hrvatska Zbog potencijalne prevare – splitski liječnici na nogama

Zbog potencijalne prevare – splitski liječnici na nogama

“Nema nikakve znanstvene podloge da te infuzije djeluju, za te indikacije koje se navode u reklami, a znamo da su moguće i štete zbog nemedicinskih indikacija. Tijelo je stvoreno da iz hrane uzme sve što mu je potrebno, dakako i vitamine, a to ne mogu zamijeniti nikakve infuzije. Žalosno je da se takvo što pojavljuje na tržištu, i to posebice da takve neprovjerene metode prodaju liječnici. Još kada čujem kolike su te cifre, mogu samo reći da je novac ispred etike”, kaže poznati liječnik Izet Hozo

1112
UDIO

Dok znanost godinama istražuje djelovanje raznih lijekova na čovjekov organizam, neki liječnici odlučili su unovčiti ‘terapije’ koje nisu provjerene.

Tako liječnica Irijana Rajković, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, svojim budućim pacijentima u Centru za estetsku medicinu i kirurgiju nudi intravenoznu terapiju. Osim što svoju kombinaciju vitamina, minerala i aminokiselina promovira kao izvrstan lijek za mamumrluk, liječnica nudi specijalne infuzije oboljelima od raka.

 

Nekoliko uglednih liječnika za Slobodnu Dalmaciju komentiralo je ovu ponudu te ih je posebno uznemirila infuzija koja se daje ‘nakon kemoterapije’.

Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split, komentirao nam je navedene infuzije koje se nude onkološkim bolesnicima.

 

Najpovoljnije cijene klimauređaja.

‘Neprovjereno i štetno’

“Na alternativnu medicinu godišnje se nepotrebno i nažalost potroši više milijardi dolara. Sve potrebne pripravke našim bolesnicima ordiniramo unutar sustava zdravstvene zaštite, a sve izvan toga, pa i ove infuzije koje spominjete, neprovjereni su, nedokazani i vrlo često značajno štetniji negoli korisni postupci. Stoga savjetujem onkološkim bolesnicima da se o terapiji bilo koje vrste najprije dogovore sa svojim onkolozima, odnosno multidisciplinarnim timovima, a da izbjegavaju bilo kakve intravenozne infuzije i dodatke prehrani koje nije odobrila službena medicina”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr. Vrdoljak.

‘Novac ispred etike’

I poznati splitski gastroenterolog, prof. dr. Izet Hozo, kaže da takve metode nemaju veze s medicinom, nego biznisom.

“To je priča za naivne, narodski rečeno, luk i voda. Nema nikakve znanstvene podloge da te infuzije djeluju, za te indikacije koje se navode u reklami, a znamo da su moguće i štete zbog nemedicinskih indikacija. Tijelo je stvoreno da iz hrane uzme sve što mu je potrebno, dakako i vitamine, a to ne mogu zamijeniti nikakve infuzije. Žalosno je da se takvo što pojavljuje na tržištu, i to posebice da takve neprovjerene metode prodaju liječnici. Još kada čujem kolike su te cifre, mogu samo reći da je novac ispred etike. Jer nije mi jasno kako jedan liječnik može prodavati infuziju nakon što se čovjek noć prije opio i obećavati mu oporavak. Prilično je hrabro za nekoga tko je liječnik specijalist u svojoj ordinaciji nuditi infuzije nakon kemoterapije i to naplaćivati. Te pacijente inače vodi njihov onkolog i stručni multidisciplinarni tim koji ima zadane protokole, a pacijenti ne smiju na svoju ruku ići po privatnim ordinacijama i unositi u sebe intravenozne infuzije u koje je ubačen koktel raznih nutrijenata”, navodi Hozo.

Smatraju kako je vrlo opasno davati neispitanu supstanciju osobi nakon kemoterapije te je liječnicima, od kompletne ponude dr. Rajković, baš taj najproblematičniji.

U Centru za estetsku medicinu i kirurgiju dr. Rajković najjeftinija infuzija košta 1100 kuna, dok je ona najskuplja 2300. Inače, Irijana Rajković kći je Ivana Rajkovića, koji zajedno s obitelji vodi grupu Medikol.

IZVOR: net.hr