Početna Kaštela Održana konferencija o klimatskim promjenama u obalnom području

Održana konferencija o klimatskim promjenama u obalnom području

594
UDIO

“Prilagodba klimatskim promjenama u obalnom području”, naziv je konferencije koja je održana u dvorcu Vitturi u  Kaštel Lukšiću, a domaćini konferencije, u sklopu projekta CO-EVOLVE, bili su Javna ustanova RERA Splitsko-dalmatinske županije i ured Europe Direct Split (EDIC Split).

– Kaštela su poznata po obali dugoj više od 15 km gdje se nalaze naši prepoznatljivi dvorci i kule. Imajući u vidu klimatske promjene koje su neizbježne, nastojimo urediti i obalu tako da uskoro počinje izgradnja luke u Kaštel Starom, pripremamo dokumentaciju za uređenje obale u Kaštel Novom i ono što je možda najpotrebnije – projekt izgradnje rive u Kaštel Sućurcu jer je taj dio obale najviše izložen plavljenju. U suradnji s JU RERA SD pripremaju se i ostali projekti tako da se nadam da ćemo uskoro i njih realizirati – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

U sklopu projekta CO-EVOLVE radi se na izradi Plana upravljanja obalnim područjem grada Kaštela, kao pilot područja navedenog projekta, čime se nastoje ponuditi nova rješenja i načini upravljanja koji će biti od koristi u planiranju, projektiranju i upravljanju obalnim pojasom.

– Želimo najprije da ovakav skup postane tradicionalan koji će se održavati jednom godišnje povodom Dana obale. Izradom ovog plana u Kaštelima nastojali smo pokazati dobar primjer svim jedinicama lokalne samouprave koje se nalaze u obalnom pojasu kako bi se razvijala svijest o potrebi izrade takvih planova –istaknuo je Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA SD.

Igor Čižmek, pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja, podsjetio je kako je u Hrvatskoj 2016. godine donesen Program mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem RH, kojim se na nacionalnoj razini na objedinjen način odgovara na zahtjeve Protokola i Okvirne direktive EU o morskom okolišu, a na razini obalnih županija zadnjih nekoliko godina provode se aktivnosti koje se izravno odnose na provedbu Protokola.

Sudionici konferencije ovoga puta su mogli čuti nešto više o temama poput Plan upravljanja obalnim područjem Kaštela, Financijske mogućnosti i ekonomski instrumenti za projekt obale – provedba, Bolonjska povelja i EU projekt o prilagodbi obale klimatskim uvjetima,  Najbolje prakse u prilagođavanju obale klimatskim promjenama, Aktivnosti istraživanja morskog pijeska za obalnu obnovu unutar konteksta održivog iskorištavanja na primjerima talijanskog jadranskog pojasa, Komunikacijska strategija o morskom otpadu,  Plan upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije, Praksa plaže Vodice i drugima.

Podsjetimo, projekt CO-EVOLVE financiran je iz programa Interreg Medterranean, a ima za cilj analizirati i promicati usklađeno djelovanje ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava u turističkim obalnim područjima, uzimajući u obzir posljedice klimatskih promjena, omogućavajući održivi razvoj turističkih aktivnosti te suživot i zajedničko djelovanje u svim namjenama obalnog i morskog područja i resursa, sve na temelju načela integralnog upravljanja obalnim područjem.