Početna Kaštela Noć muzeja u Kaštelima

Noć muzeja u Kaštelima

640
UDIO

Muzej grada Kaštela se i ove godine priključio manifestaciji Noć muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u petak 1.veljače. Odabirom ovogodišnje teme „Muzeji-inovacije i digitalna budućnost“ organizator želi motivirati muzeje i brojne druge baštinske ustanove da predstave javnosti iskustva u primjeni digitalne tehnologije i virtualno približe muzejsku budućnost. Pripremljeni program većim dijelom je prilagođen temi, a održavati će se u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću i Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Kao i svake godine Noći muzeja se pridružila i Gradska knjižnica Kaštela, koja će u odjelu u kaštelu Vitturi pripremiti izložbu knjiga „Digitalno doba“ i edukativnu radionicu „Micro:bitovi u knjižnici“. U kaštelu Vitturi će nastupiti KUD Karol Wojtyla s igrokazom „Velik kao dijete“, dok će u Nadbiskupskom kaštelu nastupiti SAO Putalj s više igrokaza, recitacija i plesnih točaka. Po prvi put će na Noći muzeja sudjelovati i kaštelansko dječje kazalište Škatula s igrokazom „Mate, kompjutor i ostalo“.

U predavanju Ante Bošnjaka „Primjena moderne 3D tehnologije laserskog i foto skeniranja u očuvanju, rekonstrukciji i prezentaciji kulturne baštine“ posjetitelji će moći uživo vidjeti način dobivanja 3D modela amfore iz stalnog postava muzeja, te će biti prezentiran način rada laserskog skenera uz demonstraciju skeniranjem dijela dvorane u kojoj će biti održano predavanje.

U kaštelu Vitturi ćemo ugostiti izložbu „Digitalne slike Dragane Nuić Vučković i mitska ikonografija Karoline Marušić“, a posjetitelji će također imati priliku pogledati video izložbe „Skriveno-izloženo“ koja je održana prošle godine. U Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu ugostiti će se izložba fotografija HPD Mosor „Duh planine Dah planine“.

Već tradicionalni besplatni koncert u atriju kaštela Vitturi održati će splitski bend Justin’s Johnson, a muzejske publikacije će se prodavati po 50% nižim cijenama. Posjetiteljima je omogućeno besplatno razgledavanje stalnog postava uz stručno vodstvo.