Početna Hrvatska Je li vrijeme da stanete? Ovih osam znakova ukazuju da pijete previše…

Je li vrijeme da stanete? Ovih osam znakova ukazuju da pijete previše…

U pro-alkoholnoj sredini poput naše lako se opustiti i zanemariti znakove koji upućuju da ste odavno prešli granicu „povremenog“ konzumiranja alkohola.

817
UDIO

Statistički podaci za Hrvatsku pokazuju da više od 250 tisuća Hrvata prekomjerno pije, a dobna granica prvog pijanstva iz godine u godinu sve je niža. Alkohol je općeprihvaćen u našem društvu, pije se u svakoj prilici, a proizvođači alkoholnih pića u svojim reklamnim spotovima otvoreno pozivaju mlade ljude da svaki važan događaj u životu proslave uz „gajbu“. Prepoznajte znakove koji vas upozoravaju da ste pretjerali s “cugom”.

1. „Popit ću samo jedno“ postalo je „Popit ću još samo jedno“

Svjesni smo da alkohol stvara ovisnost ali rijetko sami prepoznajemo znakove. Primijetite li da sami sebi redovito pomičete granicu to je vjerojatno jedan od prvih znakova da sve teže kontrolirate naviku konzumiranja alkohola. Stvar je vrlo jednostavna – sa svakom čašicom postotak alkohola u krvi raste, a svijest o tome koliko ste popili opada.

2. Podnosite alkohol bolje nego ikad

Redovito pijenje alkohola dovodi do toga da se vaš mozak i tijelo bolje prilagođavaju na njegov utjecaj. Ako je potrebno dvostruko više alkohola da biste osjetili isti učinak – i ako se osjećate bolje što više pijete, a ne gore – to su znakovi da ste pretjerali s konzumacijom i vrijeme je da usporite.

3. Pamćenje vas izdaje u nezgodnim trenucima

Ukoliko vam se dogodilo da ste pod utjecajem alkohola doživjeli potpunu „blokadu“ znate kakav utjecaj alkohol ima na pamćenje. No, čak i umjereno, ali redovito pijenje alkoholnih pića može uzeti svoj danak na vaše kratkoročno i dugoročno pamćenje. Zaboravljate li često gdje ste ostavili ključeve ili prepričavate istim ljudima uvijek istu priču pojave su koje mogu biti povezane s poremećajem u radu neurotransmitera odgovornih za prijenos informacija iz jedne živčane stanice u drugu.

4. Imate poteškoća sa spavanjem

Je li vam se dogodilo da ste se nakon noćnog izlaska s puno alkohola samo srušili u krevet i probudili se svega nekoliko sati kasnije? Razlog leži u tome što alkohol ometa vaš cirkadijalni ritam, a vrlo vjerojatno je utjecao i na REM fazu sna što znači da tijekom noći vaše tijelo nije dobilo zasluženi odmor.

5. Ne uspijevate se usredotočiti na posao

Nesnosni mamurluk bolni je podsjetnik na ono što ste sinoć radili, ali znakovi da ste pretjerali mogu biti i puno suptilniji. Istraživanja su pokazala da osobe koje pretjeruju s alkoholom sljedeći dan na radnom mjestu imaju smanjenu sposobnost multitaskinga.

6. Pojavili su se prvi znakovi na koži

Mozak nije jedini organ u vašem tijelu koji će sljedeći dan slati jasne signale da ste sinoć previše popili. I vaša će koža zavapiti jer što više alkohola popijete koža će vam biti žednija. Pretjerano pijenje neće samo isušiti kožu već će izazvati pojavu crvenila i upalnih procesa. A one neugodne pojave preko noći? Krivo je piće! Alkohol proširuje pore na koži i izaziva pojavu mitisera i gnojnih prištića.

7. Dobili ste na težini, a jedete uobičajene količine hrane

Često zaboravljamo da alkoholna pića imaju visoku kalorijsku vrijednost. Prosječan unos kalorija kod žena, ovisno o dobi i težini, varira od 1600 do 2400 kcal. S jednim pivom unijet ćete oko 150 kalorija, a jedan koktel od slatkih pića sadrži oko 300 kalorija. Stručnjaci preporučuju da se držite podalje od alkohola s visokim udjelom šećera, a razrijedite li vino s malo vode već ste prepolovili unos kalorija.

8. Prijatelji komentiraju vašu sklonost prema alkoholu

Ponekad je dobro da istina iziđe na vidjelo. Ljudi kojima je doista stalo do vas prvi će primijetiti promjene u vašem ponašanju i navikama. Posve je prirodno da se osjetite napadnuto, ali valja razmisliti o tome je li vrijeme da unesete neke promjene u način života i ostavite se alkohola. Ukoliko niste u stanju sami napraviti prvi korak potražite pomoć od svog liječnika – dovoljno je da svaki dan samo pomislite na alkohol i da već imate problem s kojim se treba uhvatiti u koštac, piše ordinacija.hr