Početna Hrvatska “Ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda on ne može odgovarati...

“Ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda on ne može odgovarati za djelo”

Otac djece danas ujutro će biti ispitan u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva

756
UDIO

Josip Rođak jučer je svoje četvero djece bacio s prvog kata kuće na Pagu. Djeca, dobi od tri, pet, sedam i osam godina, bačena su sa šest metara visine. Troje djece trenutno se nalaze na liječenju u Zadru, dok je najteže ozlijeđena djevojčica prevezena u Zagreb te se nalazi u induciranoj komi. Otac je priveden.

O proceduri koja slijedi, govorio je za N1 sudac Vrhovnog suda, Damir Kontrec.

– Mora se provesti odgovarajuće vještačenje i ako se utvrdi da je otac neubrojiv, onda postupak ide u drugom pravcu, onda će se utvrditi da on kao neubrojiva osoba ne može odgovarati za to, te će se ići ka tome da ga se smjesti u odgovarajuću ustanovu, no to treba pričekati. Ovo je događaj koji svakog roditelja i normalnog čovjeka tjera u očaj. U sudskom procesu je maksimalna kazna za ovo kazneno djelo je 40 godina. Mi nemamo sustav Engleske ili Amerike gdje se može izreći ‘spojena’ kazna od 200 godina, kod nas je predviđena maksimalna kazna od 40 godina. – kazao je.

Otac je jučer priveden i danas će biti ispitan

Otac djece, Josip Rođak, danas ujutro će biti ispitan u prostorijama Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Policija je još jučer preko glasnogovornice Policijske uprave zadarske objavila za što terete Rođaka – radi se o četverostrukom teškom ubojstvu u pokušaju, za što mu prema važećim zakonima prijeti od 15 do 40 godina zatvora. – piše N1