Početna Hrvatska Od 1. travnja novi udar na potrošače, poskupljuju struja i plin, građani...

Od 1. travnja novi udar na potrošače, poskupljuju struja i plin, građani ljutiti: ‘Što je previše, previše je’

Neće to biti samo prvoaprilska šala. Prvog travnja čekaju vas nove, veće cijene plina. Zagrepčani, primjerice, godišnje će ga plaćati 230 kuna više.

611
UDIO

S prvim danom travnja raste i cijena struje za poduzetnike, a sve je izvjesnije da će ona poskupjeti i za građane. I tu rastu cijena nije kraj.

Za nekoliko dana račun za plin za oko 300 tisuća Zagrepčana i onih koji žive u okolici bit će dvadesetak kuna viši.

Građani nezadovoljni

”Nije to dobro za nas potrošače, ali dobro što je tu je. Platit se mora, živjet se mora”, rekla je Cecilija.

”Grozno pogotovo mi koji imamo velike obiteljske kuće i to je to”, smatra pak Ivanka.

Prosječna potrošnja plina za kućanstva prošle godine bila je 960 m3, a račun za cijelu godinu iznosio je 2.874 kune.  Od 1. travnja za istu količinu platit će se 3.078 kuna.

”Na nivou mjeseca to je povećanje od 19,7 kuna što kad se zbroji cijela godina ispadne dvjestotinjak, 230 kuna”, kazao je Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb za Vijesti.hr

Poskupljenje u cijeloj Hrvatskoj

Cijena kilowatsata u Osijeku penje se s 28 na 30 lipa, dok će stanovnici Primorsko-goranske županije račune za plin mjesečno plaćati oko 20 kuna više.

Od 1. travnja rastu cijene struje i za poduzetnike i to do 35 posto. Iako odluka još nije donesena, sve je izvjesnije da će od ljeta i građani struju plaćati skuplje.

”Koliki će točno biti rast valja vidjeti, ali svaki rast preko 5 posto sigurno je udar jer onda će to lančano krenut”, rekao je Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

To se neće svidjeti Dalmatincima čiji aparati uglavnom i rade na struju

”Što je previše, previše je. Najveće zlo je u tome što se tuče po sirotinji”, rekao je Stipe.

”Preći ćemo na drva. Ja sam zato otišla iz grada, napravila kuću”, kazala je Maja.

Zbog vraćanja povratne naknade poskupjet će mlijeko i mliječni proizvodi, dječji sokovi do dva decilitra, ali od iduće godine.

”To je realno što se može očekivati da će za tu razliku od tih 50 lipa plus još dvije lipe, koje plaća dodatno industrija po jedinici ambalažnog otpada može se očekivati da će za tu razliku doći do poskupljenja mlijeka na policama”, kazao je Dalibor Janda, predsjednik Udruge mljekara CroMilk.

Poskupljenjima tu nema kraja, zbog ulaganja u nove spremnike građane čekaju i veće cijene odvoza otpada, piše Vijesti.hr

 

IZVOR:dalmacijanews.hr