Početna Hrvatska Isplata mirovina mogla bi postati upitna

Isplata mirovina mogla bi postati upitna

ZAGREB - Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, a činjenica je da će buduće generacije biti ispod razine sadašnjih, kaže Stjepan Šterc.

588
UDIO

Hoćemo li u mirovini živjeti lošije od naših baka i djedova? Hrvatska bi se u idućim desetljećima mogla dodatno udaljiti od Europske unije, umjesto da joj se približi.

Demografi upozoravaju da bi stvarno stanje moglo biti i gore te da cijelom mirovinskom sustavu prijeti propast. Ni sadašnjim umirovljenicima nije lako s prosječnim mirovinama u visini 40 posto prosječne plaće. A moglo bi biti i gore, donosi RTL.

Hrvatska za mirovine izdvaja 10,6 posto BDP-a. Godišnje je za mirovine potrebno 39 milijardi kuna. U projekcijama 2040. godine, trošit ćemo 9,1 posto BDP-a, a taj trend bi se nastavio smanjivati. Stanovništvo stari, udio umirovljenika raste, a mladi masovno odlaze iz zemlje, upozoravaju na to i demografi.

– Nama bi se moglo dogoditi da uopće nemamo za mirovine jer nam iseljava veliki dio stanovništva. Tako da to će izravno utjecati na izravnost davanja mirovina, a činjenica je da će buduće genracije biti ispod razine sadašnjih, upozorava demograf Stjepan Šterc.