Početna Kaštela Uvodi se nova autobusna linija kroz Kaštela

Uvodi se nova autobusna linija kroz Kaštela

1177
UDIO

Stanovnici Kaštela naseljeni iznad magistrale imaju razloga za zadovoljstvo. Zahvaljujući dobroj suradnji gradonačelnika Denisa Ivanovića i direktora tvrtke Promet Miroslava Delića, stanovnici sjevernog djela Kaštela neće više biti izolirani po pitanju javnog gradskog prijevoza jer će od ponedjeljka 6. svibnja brzom cestom kroz Kaštela i Poljičkom cestom u Splitu, prometovati nova autobusna linija broj 2, i to od Zračne luke preko obje bolnice do Sukoišanske i obratno. Tim povodom u Gradskoj upravi je održana konferencija za medije.

– Veliki broj građana Kaštela živi iznad i neposredno ispod magistrale i već niz godina, još dok sam bio predsjednik Gradskog vijeća, građani su postavljali pitanje o mogućnostima uvođenja linije koja bi prometovala magistralom. Međutim, nedostajalo je niz tehničkih mogućnost, a možda i sluha ili volje kod pojedinaca. U zadnju godinu dana dodatno sam se angažirao na rješavanju tog problema i zauzeo se za cijelu priču. Izradili smo elaborat, razgovarali s nadležnima u Prometu, no malo duže su se čekala rješenja iz MUP-a, što smo nastojali ubrzati i napokon možemo krenuti s realizacijom. Već ranije smo iscrtali dio stajališta, preostala iscrtavamo ovih dana, tako da sve bude spremno za ponedjeljak. Linija će za početak imati osam polazaka u svakom smjeru, no nadam se da će u dogledno vrijeme broj polazaka biti i znatno povećan – kazao je gradonačelnik Ivanović.

Da će broj polazaka u skoro vrijeme biti povećan ako situacija na terenu to bude zahtijevala, a vjerojatno hoće jer na sjevernom dijelu grada živi veliki broj građana, potvrdio je i direktor Prometa Miroslav Delić.

– Na traženje gradonačelnika Ivanovića i njegovih suradnika, zadnja dva mjeseca radili smo na tehničkim i ostalim pripremama uvođenja ove nove linije. Linija će imati, zavisno o smjeru o kojem se radi, 29 ili 27 stanica. Predviđeno vrijeme putovanja je 55 ili 60 minuta, ovisno o stanju na prometnicama. Također na prijedlog Grada, tu liniju smo preusmjerili na gornji dio ulaza u Split pa će voziti Poljičkom cestom, pokraj obje bolnice i kampusa. Ne znamo koliko će građana koristiti tu novu liniju te ćemo u narednih nekoliko tjedana utvrditi stanje i sukladno tome, prema potrebi, organizirati novi broj i vrijeme, odnosno termine polazaka – ustvrdio je Delić.

Prema za sada utvrđenom rasporedu, nova linija razlikuje se u nekoliko stajališta i to u smjeru Zračne luke prema Splitu, u odnosu na smjer od Splita prema Zračnoj luci, dvije su stanice manje, stanica Shell i stanica Dragovode.

Radnim danom, kako je navedeno, linija će imati osam polazaka iz svakog smjera, dok će subotom  iz Splita biti tri, a iz Zračne luke četiri polaska.

S konferencije za medije Ivanović i Delić pozvali su Kaštelane da u ponedjeljak iskoriste vožnju Prometovim autobusom na novoj liniji te utvrde njezine mogućnosti, a prema dogovoru gradonačelnika i direktora, za sve putnike prvog dana vožnje će biti besplatne.