Početna Kaštela Eno gastro Kaštela

Eno gastro Kaštela

1097
UDIO

Manifestacija Eno gastro Kaštela već se desetu godinu održava u Kaštelima. Manifestaciju organizira Udruženje obrtnika Kaštela u kojoj im se pridruže prijatelji obrtnici iz cijele Hrvatske.  Cijela manifestacija organizira se uz pokroviteljstvo Hrvatske obrtničke komore , Obrtničke komore SD županije , Grada Kaštela te TZ Kaštela .Svi oni koji su slučajno ili namjerno posjetili sinoć porat u Kaštel Starom mogli su kroz okuse i mirise prošetati cijelom Hrvatskom. Pa su se tu tako mogle kušati razne delicije koje su specijaliteti pojedinih krajeva Hrvatske. Tako nam je Osijek prezentirao svoju slavonsku platu ( sir , kulen , švarglu , špek ) , Pakrac  konjske  ćufte te Vrbovsko sa gulašom od divljači. Novi Marof skuhao je juneći gulaš , Požega je ponudila kobasice od crne svinje te ukusnu kotlovinu koju su skuhali obrtnici iz Zagrebačke županije. Dalmacija je ponudila specijalitete ovoga kraja te su  tako  Splićani , Trogirani i Kaštelani kuhali zelenu manistru s kozicama , rižot , salatu od hobotnice te tunu s gradela. Moramo napomenuti da se stvorila manja gužva ispred štanda Vrgorca jer su svi željeli kušati domaći vrgorački pršut, koji je bio za prste polizati. A svi oni koji su se nakon dobre spize htjeli zasladiti mogli su navratiti na štand Krapinskih toplica gdje su njihovi obrtnici pekli palačinke sa domaćim pekmezom.

Dolazimo od prve godine kako ste organizirani ovu manifestaciju . Mi smo obrtnici  iz Požeško –slavonske županije. Prije par godina kuhali smo slavonski čobanac a ove godine pravimo kobasice od crne domaće svinje i vidimo da se ljudima jako  sviđa, kazao je predsjednik  PS županije Ante Bilobrk.

Sve ovo je trebalo dobro i zaliti pa su se tu našla i probrana vina koja su posjetitelji mogli degustirati te hladna pića kojima su se mogli osvježiti u ovoj toploj, ljetnoj večeri. Ni pjesme ni plesa nije nedostajalo ovo večeri te se na plesnom podiju našlo mnogo turista koji su uz glazbene taktove uživali do dugo u noć.