Početna Kaštela Kaštela na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj po stopi prirodnog prirasta stanovništva

Kaštela na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj po stopi prirodnog prirasta stanovništva

932
UDIO

Grad Kaštela iz godine u godinu bilježi sve bolje demografske rezultate! Novi podaci Državnog zavoda za statistiku, pokazuju da su se Kaštela smjestila na drugo mjesto u Republici Hrvatskoj među gradovima s više rođenih nego umrlih u 2018. godini.  Prirodni prirast najveći je u Solinu 79, slijede Kaštela s 50 i Metković s 47, što još jednom dokazuje kako Splitsko – dalmatinska županija prednjači po broju novorođene djece.

Podsjetimo, prošlogodišnji rezultati Državnog zavoda za statistiku smjestili su Kaštela na treće mjesto po stopi prirodnog prirasta, a ove godine grad pod Kozjakom pretekao je Metković i popeo se na odlično drugo mjesto među gradovima u Republici Hrvatskoj.

Ovakvim brojkama u Kaštelima doprinijele su brojne demografske mjere koje su uvedene u protekle dvije godine, a među kojima prednjači izgradnja novih dječjih vrtića i dječjih igrališta na području cijelog grada. Malo koji grad može se pohvaliti da poput Kaštela ima oko 30 uređenih dječjih igrališta. Samo u protekloj godini uloženo je milijun kuna u gradnju i opremanje dječjih vrtića. Također su povećane jednokratne naknade za novorođenu djecu, a jedna od novih pronatalitetnih mjera je i naknada u iznosu od 500 kuna za majke koje ostaju kod kuće do 3. godine djetetova života. Status posvojitelja izjednačen je sa statusom roditelja te posvojitelji ostvaruju sva prava nakon posvojenja kao i roditelji nakon rođenja djeteta. Povećane su i subvencije za privatne i vjerske vrtiće i to na iznos od 1100 kn po djetetu, za razliku od dosadašnjih 900 kuna tako da umjesto da se taj teret stavi na leđa roditelja, subvencije će ići na teret proračuna.

Ovo su samo neke od mjera koje svjedoče uspješnoj demografskoj politici Grada Kaštela.

Na popisu 128 gradova u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku ima svega 11 gradova koji su u prošloj godini zabilježili više živorođenih od umrlih. Nije riječ o najvećim gradovima, naprotiv, najveći hrvatski gradovi su na samom začelju ljestvice.