Početna Hrvatska Vozači autobusa će štrajkati: Promet staje na 10 minuta…

Vozači autobusa će štrajkati: Promet staje na 10 minuta…

775
UDIO

U Splitu je zatvorena Bijankinijeva ulica zbog autobusa koji je u kvaru ostao na cesti u četvrtak oko 6.45 sati. Inače, vozači autobusa su za danas najavili obustavu prometa u 10 sati koja će trajati deset minuta.

A prosvjed autobusa se organizira i ispred Ministarstva prometa u Zagrebu. Ako ne uspiju, najavljuju i novi prosvjed za 9. rujna. Vozači autobusa traže kolektivni granski ugovor, status službenih osoba za vozače, donošenje pravilnika o linijskom prijevozu.

– Ako Vlada RH to ne može osigurati, nek’ ide u Irsku – rekao je Anto Jelić iz Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je najavljeni štrajk vozača autobusa za 9. rujna, kada počinje nova školska godina, situacija u kojoj se puno toga slama na djeci, a nema veze s njezinim ministarstvom i ispunjavanjem obaveza tog resora.
– Ovdje se radi o privatnim prijevoznicima i Ministarstvo ni na koji način ne može, osim preko odluke za pokrivanje troškova financiranja karata za srednjoškolce na to utjecati. Mi smo sada u situaciji da se puno toga slama na djeci, a nikakve veze nema niti s Ministarstvom znanosti niti s ispunjavanjem naših obveza jer mi sve svoje obveze vezano uz plaćanje prijevoza učenika ispunjavamo, komentirala je Divjak novinarima nakon sjednice užeg Vladinog kabineta, javlja HRT.

Podsjetila je da su sredstva za pokrivanje troškova financiranja karata srednjoškolaca u odnosu na prošlu godinu povećana za 42 milijuna kuna te su sada na razini od gotovo 300 milijuna kuna.

– To je ono što je u nadležnosti Ministarstva. Ono što nije u našoj nadležnosti već je u nadležnosti Ministarstva prometa, to treba njih dalje pitati, poručila je.

Divjak je rekla da o tome nije razgovarala s ministrom prometa Olegom Butkovićem, ponovivši da je to koordinacija koja ne ovisi o MZO-u.