Početna Hrvatska Predsjednica RH otvorila umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na...

Predsjednica RH otvorila umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji

672
UDIO

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je umjetničku galeriju „Fra Bernardin Sokol“ u franjevačkom samostanu na Badiji, uz stalni postav akademskih kipara i slikara Izvora Oreba i Emilije Karlavaris.

Svečanosti otvorenja je prisustvovao župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Korčule sa svojim zamjenikom te provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, humački gvardijan fra Dario Dodig, veljački župnik fra Stipan Klarić, Mili Bratinčević i Mihovil Biočić u ime Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice fra Bernardina Sokola i brojni drugi uzvanici.

Galerija nosi ime po Fra Bernardinu Sokolu (1888. – 1944.), hrvatskom glazbeniku i muzikologu koji je nevin i bez suda smaknut nakon što su ga iz samostana na Badiji u noći 28. rujna 1944. godine odveli partizani, a tijelo mu je danima kasnije pronađeno na obali kod Orebića.

Predsjednica je ovom prilikom posjetila i Škoj Vrnik gdje je upoznala sve značajke vrničkih kamenoloma koje je prezentirala Sunčana Žaknić.