Početna Kaštela Kaštela – manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija

Kaštela – manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija

685
UDIO

Drugu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2019.“ u organizaciji Grada Kaštela,  TZ Kaštela, Muzeja grada Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić.

 Hrvatski kipari i slikari na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. U isto vrijeme slikari stvarat će svoja djela na temu iste. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je utvrđena starost ovog jedinstvenog primjerka drveta te da je utvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 26. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličen i sajam maslinova ulja i proizvoda od maslina.

Kolonija će trajati tri dana u vremenu od 10 do 17 sati i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Radovi nastali na koloniji bit će izloženi 06. listopada uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana.

PROGRAM:

  1. 10. 16.00h –     svečano otvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“  Kaštela 2019., uz prigodni program

– prezentacija i kušanje čaja od lista 1500 godina stare masline

– izložba nagrađenih radova od 1500 godina stare masline na „Noćnjaku“

– izložba nastalih radova na kiparsko-slikarskoj koloniji 2018. g.

– sajam maslinovog ulja i proizvoda od masline

 

  1. 10. 10 – 17h  – kiparsko-slikarska kolonija

 

  1. 10. 10-16h – kiparsko-slikarska kolonija

17h      –   zatvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“  Kaštela 2019., uz prigodni program

– izložba nastalih kiparsko-slikarskih radova

– prezentacija i kušanje čaja od lista 1500 godina stare masline

 

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan.