Početna Dalmacija U županiji potpisani Ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela...

U županiji potpisani Ugovor o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir“

638
UDIO

Danas je u županiji upriličeno potpisivanje Ugovora o sufinanciranju projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir”. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta. Uz domaćina svečanosti splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, nazočili su i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović te načelnici općine Okrug Ivica Radić – Bagi i općine Seget Vinko Zulim.

Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir investicija je ukupne vrijednosti 1,151 milijardi kuna (1,4 milijarde kuna s PDV-om) kojega s 803 milijuna kuna ili sa 69,78% sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. Nositelj projekta je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, gradova Kaštela,Trogira i Splita te općina Okrug i Seget.

Ukupno trajanje realizacije projekta je četiri godine, odnosno razdoblje od 2019. do 2023. godine. Projekt aglomeracije Kaštela-Trogir obuhvaća područje gradova Kaštela i Trogira, poluotoka Čiovo, općina Seget i Okrug te naselja Slatine koje administrativno pripada Gradu Splitu. Realizacijom ovog velikog infrastrukturnog projekta, ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno velik broj građana ostvarit će pravo na pitku vodu, osigurat će se dodatne značajne uštede kroz smanjenje gubitaka pitke vode iz vodoopskrbnog sustava, manje crnih jama zbog novih priključaka na odvodnju te čistije more i okoliš za turiste i lokalno stanovništvo.

Projektom je obuhvaćena nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Divuljama, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Čiovu, proširenje vodoopskrbne mreže za novih 59,87 km, rekonstrukcija postojeće mreže od 65,4 km, izgradnju 4 crpne stanice, 2 vodospreme zapremine po 500 m3; proširenje gravitacijskih (kanalizacijskih) kolektora u duljini od 215 km, tlačnih cjevovoda od 6 km i rekonstrukciju 4 km gravitacijske kanalizacije, uključujući izgradnju 430 malih (kućnih) crpnih stanica; izgradnja 13 crpnih stanica i 640 incidentnih preljeva. Projektom će se retroaktivno financirati ulaganja u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za potrebe realizacije projekta, kao i sve plaće djelatnika VIK-a na projektu, počevši od veljače 2019.

Uz ugovor za aglomeraciju Kaštela – Trogir, potpisan je i Ugovor o realizaciji izgradnje infrastrukturnih objekata vodoopskrbe općine Lećevica i županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Kladnjicama kod Lećevice, u ukupnom iznosu 16.198.000 kuna.

Ukupna vrijednost radova na objektima izvan obuhvata županijskih cesta iznosi 8.290.000 kuna. Za prvi dio dionice dužine 493 m osigurano je 500 tisuća kuna, a za drugu dionicu dugu 3 km vrijednost radova iznosi 3.188.000 kuna. Za ove dionice, kroz zaseoke Barani i Taraši, ishođena je građevinska dozvola. Vodovod i kanalizacija Split je u postupku javne nabave za izgradnju dionica kroz zaseoke Taraši i Barani. Odrađeno je prethodno savjetovanje, čeka se objava javnog nadmetanja za radove. Za dionicu vodoopskrbe županijskog CGO-a je ishođena lokacijska dozvola. Vrijednost radova na Magistralnom cjevovodu unutar obuhvata Županijskih cesta (Ž6115 I Ž6098) iznosi 7.908.000 kuna. Hrvatske Vode su Planom upravljanja vodama za 2019. godinu osigurale inicijalna sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava na području općine Lećevica, u iznosu milijun kuna.

izvor: dalmacija.hr