Početna Hrvatska Upozorenja diljem zemlje: Stiže nagla promjena – hladnoća pa pljuskovi i oluje

Upozorenja diljem zemlje: Stiže nagla promjena – hladnoća pa pljuskovi i oluje

1191
UDIO

OSIM temperature zraka niže od prosječne za početak listopada, osjećaju svježine danas je pridonio i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu još jača bura, na udare i olujna, a podno Velebita orkanska.

Na Dan neovisnosti oblaci će pak biti vrlo rijetka pojava, a i vjetar će oslabjeti pa će se na kopnu povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Već u srijedu će ponovno biti vjetrovitije, i to zbog jugozapadnjaka, pri čemu će biti osjetno toplije nego u utorak, ali i oblačnije, uz sve češću kišu, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom – najizraženijih potkraj srijede i tijekom četvrtka.

Naoblačenje i kiša vjerojatno će biti samo prolazni i kratkotrajni jer se u nastavku tjedna znatno povećava vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i toplijeg vremena, uz najvišu temperaturu zraka od petka u većini krajeva između 20 i 25°C…

Sutra sunčanije, uz slabiju buru

Sutra će oblaci u kopnenom području biti rijetkost, no jutarnji mraz neće. Bit će stabilno, suho i većinom sunčano. Već će u srijedu uz izraženu južinu od jutra biti toplije u gorju, a danju posvuda. Oblaci će se gomilati prvo u Gorskom kotaru, prema večeri i drugdje, a na zapadu će navečer mjestimice pasti i kiša. U četvrtak će se kišonosni oblaci brzo seliti na istok pa će već drugi dio dana donijeti razvedravanje. Time će porasti vjerojatnost za suh, sunčaniji i topliji kraj tjedna.

Bura će na Jadranu sasvim oslabjeti, a iako će biti sunčano, bit će većinom i malo manje toplo nego u ponedjeljak. No s jakim jugom koje će zapuhati u srijedu ponovno toplije i oblačnije. Mjestimice će biti i kiše, posebice na širem riječkom području i na krajnjem jugu, a još češća, lokalno i izraženija bit će u noći na četvrtak i u četvrtak prijepodne, kada će jugo zamijeniti sjeverozapadni i sjeverni vjetar, potom i bura – prvo na sjevernom i srednjem Jadranu, od petka i na južnom. Kraj tjedna vrlo vjerojatno donosi sunčanije vrijeme, no za potvrdu još pratite prognoze idućih dana, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Najpovoljnije grijanje. Klikni i izaberi svoj model klima-uređaja.

Upozorenja meteoalarma

Meteoalarm je za sutra izdao upozorenja za cijelu Hrvatsku, i to zbog niskih temperatura koje se očekuju na kopnu – mogle bi se spuštati ispod 3 Celzijeva stupnja. Na obali je na snazi narančasto upozorenje zbog olujne bure.

Stigle prve prognoze za zimu

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je ovih dana i prvu dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu.

Prema njihovim modelima, veći dio Europe čeka zima toplija od prosjeka.

“Prognoza ECMWF-a za nadolazeću zimu (tromjesečni prosjek) pokazuje niži tlak zraka na Atlantiku i vjerojatno jače ciklonalno djelovanje i viši tlak u Europi. To znači da će vremenski uvjeti u Europi biti topliji jer se protok zraka kreće kroz Europu većinom sa zapada i jugozapada, donoseći blagi i vlažni zrak s Atlantika i Sredozemlja”, stoji u prognozi Severe Weather Europea.

Meteorolozi ipak napominju kako se radi o ranim modelima koje nikako ne treba shvaćati previše doslovno i kako to ne znači da će cijela zima u Europi biti iznadprosječno topla.

IZVOR: index.hr