Početna Hrvatska “Sredstva za Lećevicu nisu smanjena, a infrastruktura se već gore počela graditi”:...

“Sredstva za Lećevicu nisu smanjena, a infrastruktura se već gore počela graditi”: Pitanje Lećevice je bilo jedno od glavnih tema na Županijskoj skupštini, a župan je bio jasan

557
UDIO

Lećevica je i danas bila jedna od tema Županijske skupštine, a dodatno je potaknuta novim problemom vrgoračkog otpada koji se prema naputku Ministarstva zaštite okoliša treba odvoziti na sinjsko odlagalište.

Vrgorački gradonačelnik Ante Pranić dovezao je jutros kamion s otpadom na Kampus gdje se održava sjednica Županijske skupštine jer mu je bilo onemogućeno da ga odloži na odlagališta Mojanka, a župan Blaženko Boban na to mu je odgovorio da radi performans jer Županija nema nikakve veze s njihovim otpadom.

Ante Pranić je tijekom aktualnog sata upozorio kako je s radom prestalo pet odlagališta otpada u županiji, te kako se do 2022. godine trebaju zatvoriti sva odlagališta na području županije.

“U kojoj je fazi projekt Lećevica? U kojoj su fazi pretovarne stanice u Zagvozdu, na Hvaru i Braču? Tko je odgovorna osoba u Regionalnom centru čistog okoliša? Imamo neslužbene informacije da i privremena upraviteljica izlazi iz Centra. Je li točno da u zadnjih 20 i nešto dana nije potpisan niti jedan akt?”, pitao je Pranić na početku aktualnog sata.

Dožupan Ante Šošić rekao je kako će se u trećem kvartalu 2020. graditi tri pretovarne stanice, Zagvozd i Brač, a malo kasnije i Hvar. Što se tiče Vlatke Lucijanić Justić, ona će do daljnjeg obavljati svoju dužnost, ističe Šošić.

Ante Pranić tražio je i odgovor na smanjenje troškova za Lećevicu unutar županijskog rebalansa. Upozorio je i kako županija nema još ni ishođene dozvole za pretovarne stanice.

“Naravno da je najviše pitanja bilo oko Lećevice i kreditne linije koju smo u startnom proračunu planirali. Zahvaljujući županiji i meni, moram reći neskromno, uspjeli smo izvući da infrastruktura koja je planirana iz te kreditne linije ide za Lećevicu. Sredstva dobijemo kroz sami projekt, poput vodoopskrbe, trafostanice, pristupnih prometnica, pa nam ta kreditna linija ovog časa nije potrebna, jer bi plaćali interkalarne kamate. Hoće li nam negdje u fazi realizacije projekta trebati dodatna sredstva to ćemo vidjeti i nakon toga ćemo je i planirati, ako bude potrebna”, kaže župan Blaženko Boban i dodaje kako je županija iz vlastitih sredstava osigurala 2,2 milijuna kuna za otkup zemljišta koji se treba realizirati do kraja ove godine.

“Vlasnici su privatne osobe, a država nam je već ustupila svoje zemljište, pa bi u slijedeću godinu trebali ući s cjelovitim imovinskim rješenjem. Za ovaj projekt je početkom rujna raspisana javna nabava, održano je javno savjetovanje, sada se analiziraju sve primjedbe koje su predane SAFO-u kao našem investitoru, preko europskih fondova. Nakon obrade svih primjedbi bit će i formalno raspisana javna nabava, međunarodni je natječaj i očekujemo odabir izvođača”, kaže župan i dodaje kako građevinske dozvole za pretovarne stanice postoje, a one će se početi graditi već u proljeće iduće godine. Lećevica bi s gradnjom trebala započeti na jesen iduće godine, što je zacrtani hodogram prezentiran županijskim vijećnicima, smatra Boban.

“Sredstva za Lećevicu nisu smanjena, ovo je kreditna linija koju smo planirali i očito to vijećnicima nije jasno. Mi smo planirali 77 milijuna kuna kroz kreditnu liniju za komunalnu infrastrukturu, a kako smo uspjeli u pregovorima s ministarstvom i Vladom da tu infrastrukturu dobijemo iz Anglomeracije, zašto bi onda dizali kredit. Jedino je to razlog, nismo umanjili nikakve troškove, a infrastruktura se već gore počela graditi”, jasan je župan Blaženko Boban.