Početna Hrvatska Dok štrajk ide i dalje, vladajuća koalicija je sve “klimavija: “Ako izbori...

Dok štrajk ide i dalje, vladajuća koalicija je sve “klimavija: “Ako izbori trebaju biti, neka budu što prije”

914
UDIO

Vlada HDZ-a i HNS-a opet se trese zbog plaća učiteljima i profesorima. Nakon koalicijskog sastanka, HNS prijeti kako neće dignuti ruku za proračun za iduću godinu, jer u njemu nema novca za povišice prosvjeti.

Dok HDZ odgovara da ne pristaje na ucjene, koalicijski partner predložio je kompenzacijske mjere dok se ne pronađe rješenje za popravak koeficijenata. Ne posustaju ni učitelji – štrajk se nastavlja idući tjedan.

Dok sindikati ne odustaju od borbe za većim koeficijentima, i ne pristaju na povećanje osnovice plaće koju nudi Vlada, HNS predlaže kompenzaciju. Dodatke na plaću dok se za koeficijente ne pronađe rješenje. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iz kvote HNS-a poziva na dijalog, javlja RTL.

“Apeliram da se ovaj dijalog nastavi i da se dođe do kvalitetnog kompromisa”, kazala je Divjak.

Zbog svega HNS je ministru Mariću predložio odgodu rasprave o proračunu. Iz Vlade, neslužbeno doznajemo, curenje informacija s koalicijskog sastanka smatraju neozbiljnim. HDZ ne pristaje na ucjene, poručio je HNS-u potpredsjednik Vlade Davor Božinović u intervjuu Hrvatskom radiju. Milan Bandić, koji se isto zalaže za povišice učiteljima, o svemu je odbio razgovarati.

“To ćemo drugom prilikom, danas samo o ekologiji.”

A iz HSLS poručuju:

“Ako netko želi izaći iz koalicije, neka izađe što prije. Ako izbori trebaju biti, neka budu što prije. Mi smo u apsurdnoj situaciji da sad imamo liberalnu stranku, koja prijeti da će izaći iz koalicije zbog državnih službenika. Koliko ja znam liberali se svuda u svijetu zalažu za realni sektor”, kaže predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Dok u Vladi suglasja nema, sindikati su jedinstveni, nastavljaju sa štrajkom.

“Ako ne pitaš, odgovor će uvijek biti ne. A ako se ne pokreneš, ništa se neće promijeniti. Mi želimo ovu zemlju promijeniti, učitelji vrijede, vrijedili su i ranije, vrijede i sad. Nema veze to sa školom za život, ima veze da stvaramo pametne, sposobne, obrazovane ljude, koji znaju zaključivat iz onoga što se događa”, naglasila je Ariana Bogner Boroš iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Štrajk se u ponedjeljak nastavlja u tri županije, a tada će i Vlada i sindikati sjesti za stol, ne oko povećanja koeficijenata, nego osnovice koju je ponudio premijer Andrej Plenković, a štrajkaši je smatraju uvredljivom.