Početna Kaštela Paljevina u Splitu: mladi Kaštelanin ženi zapalio skupocjeni auto zbog 5000 kuna...

Paljevina u Splitu: mladi Kaštelanin ženi zapalio skupocjeni auto zbog 5000 kuna duga, a napravio štetu od skoro 50.000!?; Slučaj se završio, a nisu se doznali najvažniji detalji priče

640
UDIO

Da se u Hrvatskoj slučaj može pravomoćno okončati na sudu a da se ne doznaju najvažniji detalji krim-priče ni tijekom policijskog ispitivanja, ni za vrijeme istrage, ni podizanjem optužnice, a ni za vrijeme suđenja, najbolje svjedoči slučaj 25-godišnjeg Antonija Rajića iz Kaštel Sućurca.

On je zbog oštećenja tuđe stvari osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina, zbog toga što je 26. lipnja 2016. uz raskrižje ulica Škrape i Brune Bušića u Splitu zapalio Nissan Qashqai+2 u vlasništvu Diane R.

Kako je optuženi rekao na sudu, učinio je to jer je jednoj osobi dugovao 5000 kuna, a ta mu je osoba kazala da će svoje dugovanje podmiriti paljenjem tog automobila.

On je, dakle, prišao navedenom parkiranom vozilu te je njegov prednji lijevi dio polio benzinom i upalio ga upaljačem. Automobil se zapalio, pri čemu su prednji i prednji lijevi dio u cijelosti uništeni, a nastala šteta iznosi 47.250 kuna.

Vlasnica automobila štetu je naplatila od Euroherc osiguranja pa nije podnijela imovinskopravni zahtjev protiv osuđenoga. Iz spisa nije jasno hoće li Euroherc tražiti taj iznos od osuđenika nakon što je pravomoćnom presudom dokazana njegova krivnja.

Osuđeni je priznao djelo i izrazio kajanje zbog toga, a počinio ga je potpuno ubrojiv. Nepravomoćnu presudu najprije je donio Općinski sud u Splitu 22. veljače ove godine, a pravomoćnu Županijski sud u Osijeku, koji je u cijelosti potvrdio visinu sankcije Antoniju Rajiću.

Iako Rajić nije otkrio naručitelja ovog čina, pa samim tim sud nije utvrdio ni prave motive njegova angažmana osim vraćanja duga, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu honorira takvo tajanstveno ponašanje osuđenika koji ne odaje počinitelja te se ne žali na izrečenu nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Splitu koju je donio sudac Stipe Roso.

Na presudu se žalila oštećenica, no njezina je žalba odbijena i presudu u cijelosti potvrđuje Županijski sud u Osijeku, kojemu je ovaj predmet dodijeljen zbog zauzetosti sudaca splitskog Županijskog suda.

Tako, dakle, čovjek koji je iz čista mira zapalio tuđi automobil ne ide u zatvor od godine dana ako u idućih pet godina ne počini isto ili slično kazneno djelo. U istražnom zatvoru proveo je mjesec dana nakon uhićenja, a dosad je bio neosuđivan te se smatra da je ovom kaznom postignuta svrha kažnjavanja.