Početna Kaštela Zašto je splitski sveti Arnir kamenovan, a grobnica mu se danas nalazi...

Zašto je splitski sveti Arnir kamenovan, a grobnica mu se danas nalazi u Kaštel Lukšiću?

3399
UDIO

Rajnerije (Arnir) je postao splitski nadbiskup 1175., a prema zapisu Tome Arhiđakona uspio je znatno proširiti imanja splitske Crkve. Međutim, upravo iz tog doba sačuvan je i veliki broj krivotvorenih darovnica što dovodi u sumnju način na koji je nadbiskup došao do novih posjeda. Tako je jednom prilikom posjetio Poljica (selo Srinjine) kako bi razriješio sukob s plemenom Kačića oko nekih imanja, ali ga je pritom sustigla zla kob: kamenovan je na naredbu omiškog kneza Nikole Kačića.

 

Prikaz kamenovanja splitskog nadbiskupa Rajnerija (Arnira) – 1180. u Poljicima, na gotičko-renesansnom sarkofagu kojeg je Juraj Dalmatinac izradio sredinom XV. stoljeća (danas u Kaštel Lukšiću)

Arnir je bio pokopan u splitskom benediktinskom samostanu, u kojem je kipar Juraj Dalmatinac izgradio kapelu sv. Arnira sa sarkofagom i čuvenim prikazom kamenovanja. Zanimljivo je kako je u Splitu bio štovan kao mučenik, a pripisivala su mu se i neka čuda, tako da je krajem XVII. st. postao suzaštitnikom cijele nadbiskupije. Ipak, mjesto Arnirovog počinka nije ostalo pošteđeno, jer su vlasti u prvoj polovici XIX. st. zaključile da na mjestu oronulog samostana iznad Zlatnih vrata sagrade vojnu bolnicu.

Jedna od varijanti grba nekadašnjeg lukšićkog plemstva Michieli Vitturi, koju donosi F. H. von Rosenfeld u grbovniku „Der Adel des Königreichs Dalmatien“ iz 1873., i suvremena kolorirana rekonstrukcija grbovnog štita. Ovaj ogranak izvorno trogirske plemićke obitelji Vitturi nastao je 1678. godine, kada su spojena prezimena, nasljeđa te grbovi obitelji Vitturi i bračke obitelji Michieli

 

Tadašnji splitski i makarski biskup Pavao Kačić Miošić, koji je bio upravo iz plemena Nikole Kačića, odlučio je prenijeti ostatke tog lokalnog svetca u Kaštel Lukšić. Naime, tamošnja plemićka obitelj Micheli Vitturi kupila je 1835. sarkofag Jurja Dalmatinca i darovala novoj crkvi u Lukšiću spasivši ga od uništenja. Lukšićka predaja kaže kako su relikvije i sama grobnica preneseni iz Splita brodom 17. lipnja, da bi tek nakon više od godinu dana sarkofag bio ponovno sastavljen i uzdignut na oltar crkve Marijinog Uznesenja.

Mate Božić

 

O autoru:

magistar edukacije povijesti i filozofije, član Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva te jedan od pokretača Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao i historiografskog časopisa „Pleter“. Koordinator projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ pokrenutog s ciljem revalorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području. Članke historiografske odnosno heraldičke tematike objavljuje u časopisima „Pleter“, „Gordogan“, „Grb i zastava“ te web portalima.