Početna Hrvatska Gripa ispraznila učionice: Među oboljelima je najviše djece

Gripa ispraznila učionice: Među oboljelima je najviše djece

1262
UDIO

Širi se gripa. Među oboljelima najviše je djece pa je ova zarazna bolest ispraznila učionice.

– Nedostaje oko pedeset do šezdeset posto učenika po razredima, osobito u manjim razredima, od prvog do četvrtog, pretežno boravkaški razredi. – izjavila je za RTL Martina Erić, stručna suradnica logopetkinja u OŠ Remete u Zagrebu.

Registrirano je 2910 oboljelih od gripe, najviše je djece predškolske dobi

– Mi smo je očekivali, ona je do sada bila sporadična, ali sad se pojavljuje u pravoj epidemiji. Ona će se vrlo brzo, kroz nekoliko vikenda proširiti jer se djeca druže. Mjesta visokog rizika su igraonice, dječji rođendani, šoping-centri, znači mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi i treba ih izbjegavati. – kazala je pedijatrica dr. Diana Puževski.

Liječnici savjetuju redovito pranje ruku. Visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima simptomi su gripe koja se pojavljuje naglo. Uz gripu, javlja se i upala pluća.

– Dijete, koje nema komorbiditet, nema astmu, nema srčanu grešku, tri dana ostaje slobodno doma. Pogotovo ako su osnovne funkcije, hranjenje, termoregulacija ispunjene. Ako roditelj i nakon 24 sata ima teškoća sa spuštanjem temperature ili dijete tako kašlje da ne tolerira hranu i povraća, to su indikacije za pregled. – dodala je Diana Puževski.

Trenutačno prevladava tip A gripe, najviše H1N1 podtip. Vrhunac se tek očekuje. – piše RTL

– Za sada se čini da je sezona blaga, no ne mora značiti da će se nastaviti tim tempom. Očekujemo sredinom drugog mjeseca, krajem veljače da bi intenzitet trebao biti najjači i nakon toga opadanje pojavnosti bolesti. – rekla je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja u HZJZ-u.