Početna Kaštela Ivan Rančić preporodio je Kaštelane i ‘gradu sa sedam naselja’ donio epitet...

Ivan Rančić preporodio je Kaštelane i ‘gradu sa sedam naselja’ donio epitet grada odbojke

1841
UDIO

Niti najveći sportski fanatici prije više od jednog desetljeća nisu mogli sanjati kako će Kaštela postati simbol prebacivanja lopte preko mreže. Tek jedna od mnogih sezona ispisala je povijest ne samo kaštelanske, nego i hrvatske odbojke za muškarce.

Predani rad i dugogodišnji trud bili su uzrok trofeja, njih čak devet od dvadeset utakmica, koliko je puta Mladost iz Kaštela igrala boj za čelo u prvenstvu ili u Kupu.

Dvostruku krunu nikako da osvoje, kad krene u Kupu stane u prvenstvu i obrnuto, ali, kako pričaju Kaštelani, puno je vrijednije šest godina zaredom osvojiti prvenstvo nego Kup.

Jedan od odgovornih za fantastičan podvig Kaštelana je i trener Ivan Rančić.
– Krenuo sam u tu priču pun entuzijazma, završavao sam svoju karijeru i klub nije bio ni blizu svog nivoa na kojem je sada. Ja sam uložio dosta svog osobno truda, volje i želje, ali i iskustva pa se sve i realiziralo. Kontinuitet je teško zadrzati, a glavni problem je bio što odbojka kao sport nije dobro prepoznata u Dalmaciji, osim u Kaštelima – nije prepoznata veličina odbojke, priča nam Rančić koji se okružju u Kaštelima posebno svidio. Veće zanimanje za odbojku dovelo je i mnoštvo djece koja su se upisivala, ali i dvoranu prečesto učinilo premalom za sve znatiželjnike.

Sport preko mreže postao je plodonosni sport u Kaštelima, dovoljno o razmjerima uspjeha govori današnja utakmica u Challengu Cupu protiv talijanskog velikana Milana.

– Kaštela imaju tri ozbiljna odbojkaška kluba. Cure Marine Kaštela prije par godina su osvojile prvenstvo, na odbojkašku scenu vraća se i klub Kaštela Cemex koji slavi 70 godina.  
Milano je ekipa među pet najboljih ekipa u Italiji koja ima ‘NBA ligu’ za odbojku. Igraju sjajno, odlična su momčad i zapravo su ‘stroj’ kojemu se možemo tek predstaviti, dati svoj maksimum i biti objektivni o njihovoj kvaliteti, govori trener odbojkaša Kaštela.


Svojim radom i uspjehom ‘isprovocirali’ su i zbilja fantastične brojke na ‘leđima’ mlađih uzrasnih selekcija pa su tako i kadeti i juniori kluba više godina bili prvaci države.

Rančić je svoje znanje prenosio, kratak vremenski period, i u reprezentaciji na mjestu izbornika. Era koje se, kako tvrdi, rado ne sjeća jer je u kratko vrijeme došlo do strašno puno loših epizoda, a na kraju i s otkazom bez jasnog razloga.
– Osvojili smo Europsku ligu, nismo se uspjeli kvalificirati na Euro. Iako mi iz reprezentacije ostaju sjajna iskustva, kad pogledam iz ove perspektive možda i nije bio pravi trenutak za preuzeti tu reprezentaciju kada se malo bolje rezonira. Teško se bilo fokusirati na dva ozbiljna posla, a i situacija u kojoj je muška odbojka bila nije baš bila optimistična, kratko nastavlja Rančić koji ističe kako je kroz klub prošlo podosta renomiranih imena.

– Igor OmrčenInoslav Krnić i Tomislav Čošković dovoljno govore kakav smo klub. Ponosan sam na to što su svjetske klase igrača i odbojkaške veličine bile dio odbojke u Kaštelima. Nadam se da ćemo i u budućnosti stvoriti još imena kao što su AndrićŠestanPetar Mišić, Mario Močić i brojni drugi vrsni igrači koji su potekli iz našeg kluba i igrali za reprezentacijuističe trener koji, za kraj, priznaje kako mu je najradosniji trenutak u karijeri bilo izvlačenje parova Lige prvaka u Rimu gdje je bio sa svojom suprugom.

Renomirani protivnik u Kaštela stiže za par sati. Od 18 sati Kaštelane čeka dvoboj za povijest u Challenge Cupu u kojemu, kako priznaju, imaju male šanse, ali i veliku želju zaigrati pred brojnom publikom.

I samo da finale Kupa igraju Mladost i odbojkaši Splita, dva kluba iz lokalne sredine. E takav bi ishod bio prava poslastica za sve koji odbojku u Kaštelima jednostavno žive.

izvor: dalmacijanews.hr