Početna Kaštela Povodom Dana grada Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Povodom Dana grada Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća

898
UDIO

Povodom Dana grada Kaštela jučer je u Marini Kaštela održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Sjednici su nazočili predstavnici gradova prijatelja iz više europskih država, izaslanstva susjednih gradova i općina, predstavnici brojnih udruga, tvrtki i institucija, saborski zastupnici Ante Sanader i Ante Bačić, izaslanica predsjednika Vlade, ministrica demografije Vesna Bedeković, župan Blaženko Boban, a sve njih pozdravili su predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

– Sve što smo poduzeli u okviru rada Gradske uprave usmjereno je prema podizanju standarda naših sugrađana, zbog kojih i obnašamo naše dužnosti, upravljajući gradom najbolje što možemo i znamo. Kao što sam više puta isticao najveći prioriteti u ovom mandatu, svakako će biti nastavak izgradnje komunalne infrastrukture – kazao je između ostalog Udovičić dok je gradonačelnik Ivanović dodao kako su uz komunalnu infrastrukturu na vrhu liste prioriteta i djeca i mladi.

-Mladima treba pokazati put i stvoriti uvjete da ostanu u svom gradu i da žive od svog rada. Samo tako možemo gledati u svjetliju i ljepšu budućnost. Da smo na dobrom putu ukazuje činjenica da smo drugi grad u Hrvatskoj po natalitetu-kazao je Ivanović čije je demografske mjere pohvalila ministrica Bedeković kazavši kako njezino ministarstvo na brojnim projektima surađuje sa Kaštelima.

Ovom prilikom prisutni su mogli pogledati i kratak promotivni film „Kaštela – grad po mjeri čovjeka“ koji govori o realiziranim projektima u proteklom razdoblju kao i budućim planovima kad je riječ o investicijama koje trenutno idu i preko 100 milijuna kuna, a posebno kad je u pitanju uređenje gotovo 20 km duge obale.

-Dobra koordiniranost svih dionika u društvu jedini je ispravni put ka podizanju demografske slike ali i pružanja što boljih socijalnih mjera. U ovom trenutku u Splitskoj županiji realiziramo projekt od oko 17 milijuna kuna i to za osobne asistente djeci s poteškoćama u razvoju ali i produženi boravak u školi. Od velike uloge su i udruge a ovom prilikom ponosno ističem udruge Sv. Jeronim i Udrugu tjelesnih invalida Kaštela koje su pravi primjer profesionalnog djelovanja kroz brojne projekte, a uz to, što mi je posebno drago, a moram istaknuti i kako je udruga Sv. Jeronim dobila državnu nagradu za humanitarni rad-riječi su ministrice Bedeković.

Pozdravne riječi domaćinima uputio je i župan Boban koji je naveo projekte koje u Kaštelima sufinancira županija te je dodao kako mu je iznimno drago što se drugi najveći grad u županiji razvija jako dobro, jer su investicije vidljive na svakom koraku.

Proslava Dana grada prilika je da se uruče nagrade laureatima a ovogodišnjim dobitnicima dodijeljene su na jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Nagradu Grada za životno djelo dobio je Ante Vuletin i to za iznimno postignuće u otkriću kaštelanskog crljenka te razvoju kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva ali i podizanju ugleda Grada na vinskoj karti svijeta. Posthumno, nagrada Grada, dodijeljena je Milivoju Novaku za izniman doprinos u kulturnom i društvenom životu grada, dok je osobna nagrada pripala Ljiljani Garbati, za osobiti doprinos u dječjoj kulturi i stvaralaštvu, te Marinu Terziji, za glazbena postignuća i osobiti doprinos u društvenom životu grada. Skupna nagrada otišla je u ruke članica humanitarne udruge „Srce za srce“ za osobiti doprinos i skrb u pružanju pomoći potrebitim građanima, dok je osobna nagrada za humanost uručena Anđeli Salapić kao izraz zahvalnosti za humanitarni rad i nesebično pomaganje potrebitima. Osobne nagrade za 100 i više puta darovanu krv dobili su Srećko Ćubrilo i Ivica De Michelli Vitturi.