Početna Hrvatska Nove mjere: Vlada će spustiti i cijenu struje

Nove mjere: Vlada će spustiti i cijenu struje

2243
UDIO

Sljedeći paket mjera pomoći bit će usmjeren ne samo na gospodarstvo, nego i na građane, najavio je u petak ministar financija Zdravko Marić, piše 24sata.

On i premijer Andrej Plenković u Saboru su branili novi, izdašniji paket mjera pomoći gospodarstvu. Novi paket uključuje 4000 kuna pomoći poslodavcima po radniku kako ne bi davali otkaze. Država pokriva i 1825 kuna doprinosa onima koji su zatvoreni. Također uključuje i oprost doprinosa i poreza za one koji su zatvoreni ili im je prihod pao više od 50 posto, te djelomični otpis i odgode za one velike tvrtke. Paket bi trebao biti izglasan u utorak, a po raspravi u Saboru, nema bojazni da neće biti potrebne većine.

Kako je najavio i sam ministar Marić, ovaj paket nije posljednji u borbi s korona virusom. 24sata saznaje da se već i u ovom paketu trebalo naći pojeftinjenje struje za građane i gospodarstvo što bi podnio HEP. Međutim, nije se uskladio model.

– Nije mogao samo HEP spustiti cijenu jer bi to bilo i kršenje tržišnog natjecanja, pa će se morati naći drugi model, vjerojatno smanjenje nekih od nameta u cijeni električne energije kako bi svi opskrbljivači bili u istom položaju. Bila je i ideja o više popusta za pogođenije krizom, ali vjerojatnije je da će biti linearno i jednako svima – kaže sugovornik 24sata upoznat s Vladinim planovima.

Razmišlja se o rezanju naknade za HRT

Dakle, cijena struje bi trebala ići dolje u sljedećem paketu kako bi svim građanima i tvrtkama ostalo više novca u novčaniku.

Nadalje, ozbiljno se raspravljalo i o rezanju naknade od 80 kuna za HRT. Ta javna ustanova prikupi više od milijardu kuna godišnje od pretplate, ali oko toga traju rasprave i u samoj Vladi.

Još prošle godine se raspravljalo i o spuštanju PDV-a na plin kao što je već ranije spušten za vodu, odvoz otpada i struju. A i poduzetnici i građani čekaju rezanje parafiskalnih nameta kojih je 448 i godišnje se od njih skupi više od 16 milijardi kuna. U velikom serijalu 24sata smo u ožujku pobrojali niz prilično nebuloznih naknada koje svi plaćamo na računima. Ministar gospodarstva Darko Horvat je lani obećao da će u ožujku prezentirati plan njihova rezanja, ali toga zasad još nema.