Početna Hrvatska Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila natječaj županijske tvrtke. Sada je...

Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila natječaj županijske tvrtke. Sada je sasvim sigurno: projekt ‘Lećevica‘ dodatno će kasniti

515
UDIO

Priča o izgradnji županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice poodavno je dobila epitet višedesetljetne trakavice, a njezin novi nastavak predstavlja natječaj za projektiranje i izgradnju pogona koji je raspisan još početkom veljače.

Nadmetanje za radove čija je vrijednost procijenjena na oko 412,5 milijuna kuna ni nakon gotovo pola godine nije ni blizu otvaranja ponuda potencijalnih izvođača radova, a cjelokupan projekt dodatno će se usporiti i otegnuti zbog potpuno opravdanog razloga – odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) o poništenju dijela izmijenjene natječajne dokumentacije.

Nacionalno tijelo prihvatilo je žalbu jednog od natjecatelja, tvrtke “Izvođač-Niskogradnja” iz Grubina kod Imotskog, koja je uputila prigovor da je županijska tvrtka “Regionalni centar čistog okoliša”, kao naručitelj posla, nezakonito izmijenila dio dokumentacije vezan uz procjenu utjecaja “tvornice škovaca” na okoliš.

– Pravovremeno ishođenje mišljenja Ministarstva zaštite okoliša nije u nadležnosti ponuditelja (tvrtke “Izvođač-Niskogradnja”, nap. a.) i predstavlja nam neuobičajen rizik, posebice kad se uzmu u obzir posljedice nedostavljanja tog mišljenja, a to su i “ispadanje” iz utrke za vrijedan ugovor i posljedični gubitak milijun kuna jamčevine. Osim same nenadležnosti za traženje spomenutog mišljenja, ne možemo utjecati ni na rokove u kojima nam je Ministarstvo dužno dostaviti traženi dokument, što može biti presudno za opstanak pojedinog ponuditelja u natječajnom postupku – navodi se u žalbi.

S druge strane, županijska tvrtka u svojem se odgovoru na žalbu imotskih građevinara pozvala na Zakon o javnoj nabavi i prateće rokove, koji jasno propisuju što sve natjecatelji moraju dostaviti da bi njihova ukupna ponuda za projektiranje i građenje centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice mogla biti ocijenjena kao prihvatljiva.
No, i DKOM se u svojoj “presudi” pozvao na taj isti zakon i naglasio kako taj propis jasno ističe u kojim je situacijama

“Regionalni centar čistog okoliša” ovlašten ponovno rangirati pristigle ponude, ali u taj krug ne spada nedostavljanje spomenutog mišljenja resornog ministarstva niti izostanak tog “papira” u ukupnoj ponudi može biti razlog za isključivanje tvrtke “Izvođač-Niskogradnja” iz utrke za ključni ekološki projekt na području srednje Dalmacije. Kako se naglašava, dio dokumentacije “obuhvaćen nezakonitošću” poništava se, što cijeli postupak vraća nekoliko koraka unatrag.

Kako bilo, sve je izglednije da se neće moći “dohvatiti” ni 2022. godina kao rok izgradnje centra na predjelu Šilovića doci kod Kladnjica, na površini od 54 hektara, premda bismo se mogli okladiti da će se, u slučaju kakvog-takvog raspleta spomenutog natječaja koji sa 71 posto financira Europska unija, tijekom idućeg proljeća, u predvečerje lokalnih izbora, u Zagori rezati vrpca i upaliti bager, makar i (samo) za medije.

izvor:slobodnadalmacija.hr