Početna Hrvatska Dignuti stopu fertiliteta ne bi uspjeli ni da uselimo milijun ljudi

Dignuti stopu fertiliteta ne bi uspjeli ni da uselimo milijun ljudi

423
UDIO
31.10.2020., Zagreb – Dan uoci Svih svetih na Kaptolu nema guzve iako se ZET pripremio na veliku kolicinu putnika i zbog manjeg broja putnika u autobusima zbog epidemioloskih mjera oko Covida 19, autobusi idu svakih par minuta sa svega par putnika kako nebih nastala guzva autobusa. Isto tako i Taxi Zagreb koji svake godine po posebnoj tarifi vozi putnike na groblje nema posla.
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Strateški cilj iz Nacionalne razvojne strategije prema kojem bi Hrvatska 2030. trebala doseći totalnu stopu fertiliteta 1,8 dobro zvuči, ali je realan jednako kao i da kažemo da Hrvati sutra šalju svoju posadu na Mars, piše u subotu Večernji list.

Dignuti stopu fertiliteta (prosječan broj rođene djece po ženi u reproduktivnoj dobi od 15 do 49 godina op.a) sa 1,47 na 1,8 do 2030. ne bi uspjeli ni da uselimo milijun ljudi jer znamo koliko je Njemačka primila migranata iz EU i izvan EU, pa stopa fertiliteta ondje iznosi 1,57.

Pohvalno je što se u Nacionalnoj strategiji ističe da su prioritetna područja javnih politika ublažavanje negativnih demografskih trendova i izgradnja poticajnog okruženja za mlade i obitelj, te jačanje povezanosti s Hrvatima izvan Hrvatske i povratak hrvatskog iseljeništva. Nadamo se da će na tome nadležni doista i raditi. Ali u 10 godina podići stopu fertiliteta na 1,8 nije ostvarivo, slažu se naši istaknuti demografi.

Napomenimo samo da prema posljednjim podacima Eurostata iz 2018., Francuska u EU ima najveću stopu fertiliteta od 1,88 Švedska 1,76, a to su zemlje koje već desetljećima imaju izdašne i stabilne mjere pronatalitetne politike bez obzira na to tko bio na vlasti.

Najvišim stopama fertiliteta u EU ističu se još Irska koja je u demografskom i gospodarskom usponu sa stopom fertiliteta 1,75, Danska (1,73), te Češka (1,71). Od siromašnijih članica EU samo Rumunjska ima stopu fertiliteta 1,76.

Naši susjedi Slovenci itekako vode računa o demografskoj politici pa imaju stopu fertiliteta 1,60, a jedna Njemačka koja je useljenička zemlja nije dosad uspjela dići stopu fertiliteta više od 1,57 što se tumači lošim položajem zaposlenih žena na tržištu rada zbog čega se ne odlučuju na više djece, pa posljednjih godina Nijemci ulažu trud da te trendove promijene.

Inače, održiva stopa fertiliteta koja jamči zamjenu generacija je 2,1, a da to nije lako doseći, govori i činjenica da joj se izvan EU približila samo Turska koja ima stopu fertiliteta 1,99. Prema podacima Eurostata prosječna stopa fertiliteta za EU 2018. bila je 1,55, donosi Večernji list.