Početna Hrvatska Učiteljima i nastavnicima nakon diplome nemoguće do pripravništva. Mjera koja im je...

Učiteljima i nastavnicima nakon diplome nemoguće do pripravništva. Mjera koja im je to omogućavala je – obustavljena

557
UDIO

Učiteljima i nastavnicima koji su tek stekli diplomu teško je ili gotovo nemoguće doći do pripravničkog mjesta. Kako sami tvrde, razlog tome obustavljena je mogućnost korištenja mjere za stjecanje prvog radnog iskustva u struci, odnosno pripravništva, pa su se organizirali u grupu koja već mjesecima pokušava doprijeti do institucija nadležnih za provođenje navedene mjere, a sve kako bi zajedničkim razgovorom pokušali riješiti postojeće probleme.

 

– No, na naše upite odgovora nema. Potaknuti zajedničkim nastojanjima kolega iz sektora zdravstva, koji su se u konačnici uspjeli izboriti za 2 tisuće pripravničkih radnih mjesta u 2021. godini, željeli bismo i mi dobili priliku za razgovor te pronalazak rješenja koje bi odgovaralo svima. Napomenuli bismo i to, da su kolege stručni suradnici također dobili odobrenje Ministarstva za određen broj pripravničkih radnih mjesta u školama. Dakle, jedini smo ostali mi, učitelji i nastavnici, koji još uvijek očajnički iščekujemo što će biti s nama te hoćemo li u skorije vrijeme dobiti ikakvu priliku za stjecanje prvog radnog iskustva u struci, ističu nastavnici.

 

Ukinuta mjera

Dodajući kako su svjesni da se pripravništvo u njihovoj struci trenutno može dobiti javljanjem na redovite natječaje za poslove učitelja i nastavnika, kažu da je takva radna mjesta onima koji su tek diplomirali nemoguće dobiti, jer su gotovo svi ostali kandidati u prednosti.

– Drugi kandidati imaju određeno radno iskustvo u struci ili položen državni stručni ispit, što nas automatski isključuje iz natječaja. U slučaju da netko bez radnog iskustva u struci ipak uspije nekako dobiti posao putem redovitog natječaja za posao, njega će određena odgojno-obrazovna ustanova svakako prijaviti kao pripravnika, no troškovi njegova stručnog osposobljavanja neće biti pokriveni u okviru mjere pripravništva, već ih financira sama ustanova. Dakle, samu mjeru za stjecanje prvog radnog iskustva, odnosno pripravništva, provodi i financira nadležno Ministarstvo i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a upravo to je trenutno omogućeno kolegama stručnim suradnicima, kao i onima iz sektora zdravstva, dok nama nije. Želimo da se i nama ponovo omogući korištenje mjere na koju zakonski imamo pravo, kako bismo upotpunili naša znanja i vještine stečene tijekom dugogodišnjeg studiranja struke koju volimo te u konačnici potvrdili naše fakultetske diplome polaganjem državnog stručnog ispita, upozoravaju učitelji i nastavnici.

Iako u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potvrđuju da je mjera zapošljavanja pripravnika nastavnika ukinuta, kažu da se to dogodilo jer zapravo nije bilo interesa za korištenjem takve mjere.

– Navedena mjera čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi se od 2018. godine. Korištenje mjere za zapošljavanje učitelja, nastavnika i odgajatelja bilo je omogućeno 2019. godine. S obzirom na to da je u 2019. godini samo 5 osoba iskoristilo tu mjeru, uzevši u obzir mali interes učitelja, nastavnika i odgojatelja pripravnika, Ministarstvo je ove godine omogućilo korištenje mjere pripravništva samo za stručne suradnike, s obzirom na povećane potrebe školskih ustanova upravo za ovim kadrom, osobito s ciljem pojačanog pružanja stručne podrške učenicima i roditeljima tijekom epidemije i različitih modela provedbe nastave. Ako Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavi s provedbom navedene mjere u 2021. godini, Ministarstvo će, ako se pokaže interes, ponovno omogućiti korištenje ove mjere i za učitelje, nastavnike i odgajatelje, ističu u Ministarstvu.

Prednost s iskustvom

Međutim, školska praksa ipak je drukčija od onoga kako to predstavlja Ministarstvo, jer ravnatelji ističu da su škole koristile mjeru zapošljavanja pripravnika i to u velikoj mjeri. Tako ravnatelj Osnovne škole Srdoči, Ivan Vukić, kaže da je u nekim školskim godinama u toj školi bilo i osam pripravnika.

– Za nas je to bila dobra mjera, a od nje su koristi imali i sami pripravnici. Sada u školu mogu ući pod jednakim uvjetima kao i ostali učitelji i nastavnici i za očekivati je da će prednost imati onaj tko ima iskustvo. U pravilu škole vole raditi s mladim ljudima. Trenutno nam je odobreno preko mjere pripravništva zapošljavati samo stručne suradnike, što smo i zatražili, ali odgovor još uvijek nismo dobili, kaže Vukić.
Činjenicu da škole rado koriste mjeru zapošljavanja pripravnika učitelja i nastavnika, potvrđuje i ravnatelj OŠ Sveti Matej Viškovo Josip Crnić koji kaže da trenutno ima na »čekanju« nekoliko učitelja i nastavnika koji žele koristiti tu mjeru.

– Svake smo godine zapošljavali učitelje i nastavnike preko mjere pripravništva, a trenutno imamo upite za likovni, razrednu nastavu te hrvatski jezik. Kao škola apsolutno smo zainteresirani zapošljavati i raditi s mladim ljudima. Bez mjere pripravništva mladi će ljudi teško doći do polaganja stručnog ispita. U nekim slučajevima, kada su u pitanju redovni natječaji za radna mjesta, kandidati koji su tek završili studij možda će i doći do radnog mjesta jer je njihova struka deficitarna. Međutim, nekima je to jako teško, a to je u Rijeci slučaj s razrednom nastavom, zaključuje Crnić.

izvor: novilist.hr