Početna Hrvatska Poslovni centar Splita na koljenima – Korona opustošila grad

Poslovni centar Splita na koljenima – Korona opustošila grad

Masovno se prazne poslovni prostori u Splitu: “Nakon 19 godina gasi obrt”

14803
UDIO

Korona je ispraznila poslovne prostore u centru Splita. Ono što je do jučer bilo nemoguće naći sada je na svakom koraku – iznajmljuju se uhodani fast foodovi, traže se novi korisnici suvenirnica, iznose se kutije s opremom iz mjenjačnica i slastičarnica, piše Index.

Ranijih godina u ovo doba iz tih bi se prostora čulo lupanje građevinskog alata popraćeno prodornim mirisom boje za zidove. Obrtnici bi se spremali za turističku sezonu. Skidali bi natpise “zatvoreno zbog godišnjeg odmora” i lijepili cjenike, reklame i table s magnetima na ulazna vrata.

Sad su gradski trgovi sablasno pusti. Na Šperunu se čitava konoba daje u najam. U Matošićevoj se prodaje ugostiteljski objekt.

Nakon 19 godina gasi obrt i prodaje prostor

Njegov vlasnik Ivan Projić zatvorio je noćni klub iako ne plaća najamninu. Kriva je, naravno, korona.

– Nismo imali izbora nego staviti prostor u prodaju. Držimo tržišnu cijenu, tako da prodaja ne ide. Tko se imalo kreće po Splitu, zna da se nikad ovoliko prostora nije iznajmljivalo i da nikad ovoliko malih obrtnika nije propalo. Prostori se prazne jer ljudi znaju da sezona koja dolazi neće biti kao prijašnje – govori Projić.

Smatra da država nije učinila sve što je mogla da spasi obrtnike. Od 4000 kuna potpore gotovo sve moraju vratiti državi.

– Naše obaveze prema državi puno su veće od tog iznosa. Dolaze računi od raznih komora, paušalna plaćanja, morate izdvojiti za knjigovođu, mirovinsko, zdravstveno, spomeničke rente i da ne nabrajam dalje. Te 4000 kuna apsolutno nisu pomoć vlasnicima obrta. U početku je država govorila će se to otpisivati, ali nije se dogodilo. Te pare nitko nije uzeo u ruke. Te pare služe samo da se vrte dalje u sistemu – zaključuje uskoro bivši obrtnik.

Poznaje, kaže, kolege koji žele zatvoriti obrte, ali ne mogu jer su im obveze puno veće od 4000 kuna pomoći.

Prvi propadaju mali obrtnici

Pored “Cankareve poljane”, preko puta Kuke, iznajmljivanje prostora oglasila je i popularna pizzerija. Natpis da se traži novi stanar stajao je na staklu nekoliko dana, a onda ga je zamijenio papir s obavijesti da su prešli na rad u samo jednoj smjeni.