Početna Hrvatska Vikend prognoza: Oblačno, hladno i tmurno, ali proljeće uskoro stiže

Vikend prognoza: Oblačno, hladno i tmurno, ali proljeće uskoro stiže

474
UDIO
Iako je jučer u našim krajevima bilo nešto više sunca, vrijeme je i dalje uglavnom hladnije od prosjeka, a izmjerene temperature niže su od uobičajenih za ovo doba godine.

Od danas će biti i oblačnije pa nas tako očekuje još nekoliko dana s ne baš motivirajućim vremenom. Ne bi trebalo biti nekih ozbiljnijih oborina, no nastavit će se svježe i oblačno vrijeme. – piše Dnevnik.

Tek sredinom slijedećeg tjedna biti će toplije i više proljetno. Da krošnje već nisu zelene, izgledalo bi kao da je sredina ožujka, a ne travnja. Ovog vikenda zato trebat će malo više truda i energije za bolje raspoloženje.

Tlak je u prizemnom sloju povišen, no u višim slojevima atmosfere idućih dana kružit će vlažan, nestabilan zrak. Vlaga će pritjecati sa Sredozemlja vezano uz ovaj frontalni sustav i ciklonu pa će se stvarati sivi oblačni sloj. Bit će nešto oborina, no ne mnogo.
Dakle, jutro je prije svega na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, a drugdje uglavnom već uz promjenjivu i povećanu naoblaku. Osobito na istoku i jugu zemlje. No oblaci će se polako gurati i prema ostatku unutrašnjosti te prema gorju. Zapuhat će vjetar sa sjevera, na Jadranu od sinoć puše umjerena pa i jaka bura te su u podnu Velebita olujni udari. Na kopnu se mjeri temperatura od minus jedan do četiri stupnja, a na moru je od pet do deset stupnjeva. No uz buru, činit će se i hladnije.
Kasnije, u središnjoj Hrvatskoj bit će oblačno, uglavnom bez kiše, rijetko je moguća tek koja kap, uglavnom prema večeri. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a temperatura je samo deset stupnjeva.
U Dalmaciji je više manje cijeli dan promjenjivo oblačan ili samo oblačan, a na jugu je moguća i povremena kiša. Puhat će umjerena i jaka bura, a temperatura će biti oko petnaest stupnjeva.
U nedjelju će na kopnu također biti oblačno i prohladno, mjestimice će biti i kiše, a promjenjivo će se potom nastaviti i u prvoj polovici slijedećeg tjedna. Temperatura će postupno rasti, vrlo sporo, pomalo će se pojavljivati i sunce, no neće biti stabilno pa će svih dana biti mogućnosti za malo kiše. U gorju je moguće na početku tjedna susnježice ili snijega.
Na Jadranu će idućih dana biti promjenjivo, uz postupno smanjenje naoblake prema sredini slijedećeg tjedna. Ali i dalje nestabilno uz više oblaka te povremeno može pasti malo kiše. U početku će još puhati bura, potom zapadnjak i sjeverozapadnjak. No, svakako će biti toplije u novom tjednu. – piše Dnevnik Nove TV