Početna Kaštela Na području Kaštela postavljeno gotovo 12 kilometara nove kanalizacijske mreže

Na području Kaštela postavljeno gotovo 12 kilometara nove kanalizacijske mreže

294
UDIO

U okviru radova na izgradnji nove kanalizacijske i vodovodne mreže na području Kaštela, koji su započeli u listopadu prošle godine, do danas je izvedeno gotovo 12 kilometara nove kanalizacije, dok se prvi priključci građana na kanalizacijski sustav očekuju po dovršetku kontrolnih ispitivanja i tlačnih proba cjevovoda koje su upravo u tijeku, obavještavaju iz Vodovoda i kanalizacije Split.

– Radovi u ulicama svih sedam Kaštela u punom su zamahu te se provode planiranom dinamikom, zahvaljujući dobroj suradnji svih dionika. Svjesni smo da radovi povremeno otežavaju svakodnevnicu stanovnicima Kaštela te im zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji. Naš zajednički cilj je moderna vodovodna i kanalizacijska mreža na ponos svih Kaštelana i Trogirana – ističe Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split.

Projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir ukupne vrijednosti 1,43 milijarde kuna, s 803 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.

Nositelj ovog projekta, ujedno jedne od najvećih infrastrukturnih investicija u Republici Hrvatskoj, je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike (sada u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH), Hrvatskim vodama, gradovima Kaštela, Trogir i Split, općinama Okrug, Seget te naseljem Slatine.

Realizacijom projekta aglomeracije Kaštela-Trogir, vodoopskrbna mreža na području Kaštela, Trogira i Čiova proširit će se na dodatnih 7.700 stanovnika (2.548 priključaka) povećavajući stopu priključenosti na 99 %, dok će istodobno 32.477 stanovnika (8.613 priključaka) biti priključeno na kanalizacijski sustav čime će se priključenost podignuti sa sadašnjih 45 % na 97 %.

Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže trebala bi smanjiti gubitke vode s 42 % na 36 %, a izgradnja i proširenje kanalizacijskog sustava značajno će doprinijeti čišćem moru i okolišu.