Početna Dalmacija Objavljena dugoročna prognoza: Evo kakvo nas ljeto očekuje i što kažu naši...

Objavljena dugoročna prognoza: Evo kakvo nas ljeto očekuje i što kažu naši meteorolozi

71
UDIO

STIGLA JE DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA NADOLAZEĆE LJETO: Pogledajte što  sve čeka Hrvatsku, ali i ostatak Europe – Net.hr

Prognoza sugerira veliku vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, uključujući i Hrvatsku.

vo ljeto u Hrvatskoj, ali i općenito na području središnje i južne Europe, bit će toplije nego inače, prognozira poznati portal Severe Weather, a prognozu objašnjavaju, širenjem visokog tlaka zraka s juga. Sjeverna Europa i Skandinavija, s druge strane, bit će bliže prosječnim temperaturama. Vremenski uvjeti kakvi se očekuju, navodi ovaj portal, impliciraju da su mogući snažni toplinski valovi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.  Anomalije s čestim pljuskovima također impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe, što znači da se sugerira velika vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, što također uključuje Hrvatsku. No, domaća meteorologinja Damjana Ćurkov za RTL je kazala da ove prognoze treba uzeti sa zadrškom. “Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati i puno je bolje pričekati još nekoliko tjedana kako bi ta dugoročna prognoza bila što preciznija”, kazala je Ćurkov. “U kontekstu klimatskih promjena očekuju se sve ekstremniji događaji uz dugotrajnije sušne periode, ali i veće izljeve kiše u vrlo kratkom periodu. Općenito gledajući dugoročne prognoze s većom ili manjom preciznošću mogu predvidjeti odstupanja temperature i oborina u odnosu na spomenute dugogodišnje klimatološke prosjeke. Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima pa i mjesecima uz praćenje svih relevantnih parametara koji nam mogu pomoći u predikciji trenda temperature i oborine”, objašnjava. Jedan od razloga zašto je problematično raditi dugoročne prognoze tako daleko unaprijed objasnila je bivša RTL-ova prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar u članku o dugoročnim prognozama prošle godine, kada je napisala da se radi o elementima koji utječu na to kako će se atmosfera ponašati u idućim mjesecima. “Primjerice, kada se radi dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi, iznimno će važno biti koliko je kiše palo tijekom proljeća, a posebno kakav je bio travanj. Ako je palo puno kiše, na ljeto se može očekivati puno nestabilnosti, kao što su pljuskovi i tuča”, napisala je.

Izvor: vecernji.hr