Početna Hrvatska Zagreb traži popuštanje epidemioloških mjera: Žele dozvolu za održavanje vjenčanja, rad kafića...

Zagreb traži popuštanje epidemioloških mjera: Žele dozvolu za održavanje vjenčanja, rad kafića u zatvorenom…

79
UDIO
Zagrebački Stožer civilne zaštite zatražio je u ponedjeljak popuštanje epidemioloških mjera, odnosno dozvolu za rad u unutarnjim prostorima ugostiteljskih objekata, održavanje događaja i vjenčanja uz brzo testiranje i održavanje sajmova i izložbi na otvorenome.
“S obzirom na to da već imamo veliki broj osoba koje su cijepljene, smatramo da treba pristupiti ublažavanju epidemioloških mjera kako bi se zaustavio gospodarski pad i gubitak radnih mjesta. Grad Zagreb bi uz pridržavanje svih drugih epidemioloških mjera i uz propisani razmak angažirao i dodatne covid redare kako bi se osigurala kontrola mjera”, stoji u priopćenju stožera.
Stožer je uputio inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite za reviziju i izmjenu odluke kojom se ograničavaju okupljanja, sa ciljem zaustavljanja gospodarskog pada i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim djelatnostima, catering industriji, organizaciji vjenčanja, sajmova i drugih događanja na kojima se prodaju i izlažu proizvodi, koja posredno uvezuju i niz drugih djelatnosti.
Smatraju kako je moguće ponovo primijeniti preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz covid-19 koje su bile na snazi u svibnju prošle godine.
Pomoglo bi se radu ugostitelja koji nemaju terase
Tim preporukama detaljno se propisuje način organizacije rada, ograničenje ukupnog broja posjetitelja, način posluživanja hrane i pića, način rada zaposlenika koji poslužuje goste te posebna pravila za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja.
Mogućnost implementacije navedene preporuke posebno bi pomogla radu ugostitelja koji nemaju terase ili druge otvorene prostore za usluživanje, kaže se u priopćenju.
Zagreb također podržava projekt Safe Event/Wedding Standard u kojem su specificirani prijedlozi provođenja brzih testiranja gostiju i vanjskih izvođača prije samog događanja, ograničenja kvadrature po gostu, ograničavanja broja osoba u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru, terasama i šatorima otvorenima s tri strane.
Osim toga, upozoravaju na probleme uzrokovane zabranom održavanja sajmova  i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju ili izlažu proizvodi.
Velikom broju obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva egzistencija ovisi o proizvodnji i prodaji proizvoda na sajmovima otvorenog tipa, poput Sesvetskog sajma koji je organiziran kao tržnica, sajmova na Jakuševcu i Britancu koji rade samo određenim danima u tjednu.
Budući da je sezona prodaje sadnog materijala, salate, mladog luka i ako proizvođači nemaju načina da ponude svoje proizvode, veliki dio toga će propasti, a kupci će se namirivati i u trgovačkim centrima gdje nerijetko kupuju takvu robu iz uvoza, upozorili su iz Grada.
izvor: dalmacijanews.hr