Početna Hrvatska Ministarstvo zdravstva kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima

Ministarstvo zdravstva kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima

66
UDIO

Ministarstvo zdravstva kreće u zabranu energetskih pića maloljetnicima.

Odgovor je to na smrtni slučaja 13-godišnjeg dječaka iz Zagreba koji je preminuo prije nekoliko dana nakon konzumiranja veće količine energetskog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako doznaje Index, pokrenuo osnivanje radne skupine u svrhu zabrane konzumacije enegetskih pića maloljetnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloljetnicima.

Beroševo pismo adresirano je na pet ministarstva, a od ministara Tomislava Ćorića, Nine Obuljen Koršinek, Zdravka Marića, Marije Vučković i Radovana Fucsja traži se da žurno imenuju svoje predstavnike svojih ministarstava u radnu skupinu.

Kako doznaje Index, i iz Hrvatskog javnog zavoda očitovali su se kako je nužan daljni iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima. Podsjetili su kako nedavni smrtni ishod 13-godišnjeg dječaka u KBC-u Zagreb liječnici koji su liječili dječaka povezuju s kardiomiopatijom i prekomjernom konzumacijom energetskih pića.

U HZJZ-u sada traže načine kako smanjiti dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a sve će usuglašavati radna skupina čije se formiranje očekuje uskoro.