Početna Hrvatska Borerom po kulturnoj baštini: U Dioklecijanovoj palači nosač klime zabušio kroz slova...

Borerom po kulturnoj baštini: U Dioklecijanovoj palači nosač klime zabušio kroz slova nadgrobnog spomenika iz 1. stoljeća, počinitelju se pokušava ući u trag

692
UDIO

Rimski nadgrobni spomenici česte su spolije u starim dalmatinskim gradovima. Na području stare splitske gradske jezgre mogu se pronaći tri – dva na pročeljima građevina u Nepotovoj i Dioklecijanovoj, a jedan ugrađen u dvorišni zid u Vuškovićevoj.

Njihovo podrijetlo ne može se sa sigurnošću utvrditi, no pretpostavlja se da onaj uzidan na kutu južnoga i istočnog dijela zgrade na adresi Nepotova ulica 3 datira iz razdoblja od 1. do 3. stoljeća.

Nadgrobni spomenik prije devastacije
Dino Demicheli

Spomenik se nalazi na visini od tri metra, a za sačuvani dio teksta se smatra da kaže: “Lucijev sin, Prokul, za života je postavio sebi i Vatiniji Kvartili, svojoj zaslužnoj supruzi.” Ili je barem “govorio”.

Splitski turistički vodič koji je želio ostati neimenovan, krenuo je krajem proteklog tjedna u obilazak ovog spomenika, no dočekao ga je šokantan prizor.

Nepoznat netko je nosač klime ubušio točno kroz slova nadgrobnog spomenika.

– Vjerujem da je klima od apartmana. Radi se o najgorem obliku devastacije kulturne baštine, i to ne samo hrvatske jer Split je upisan na Popis svjetske baštine.

Turist putuje 24 sata da bi došao vidjeti jedinstvenu povijesnu lokaciju i onda isti čovjek koji je ugostio tog turista i od njega zaradio, devastira tu istu baštinu da bi ga mogao ugostiti. Što dalje kazati? – komentirao je.

O viđenom je obavijestio Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu grada Splita i Konzervatorski ured u Splitu.

Kako kaže naš sugovornik, promptno su reagirali komunalni redari koji su ponovno o svemu izvijestili konzervatore. Isto nam je potvrdio i Goran Dlaka, voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo

– Redar je u petak izašao na teren. Nije uspio doći do vlasnika, pa pokušavamo utvrditi tko je vlasnik, nakon čega ćemo ispisati kaznu. U međuvremenu smo proslijedili na postupanje konzervatorima, nadam se da će reagirati – kazao je Dlaka.

izvor: slobodnadalmacija.hr