Početna Hrvatska I 306. Alka ostat će upisana kao pandemijska, a posebno mjesto u...

I 306. Alka ostat će upisana kao pandemijska, a posebno mjesto u knjigama imat će i zbog osam debitanata u alkarskoj četi

780
UDIO
Foto: Petar Malbaša
Pod pečatom COVID-19 održat će se i ovogodišnje alkarske svečanosti u Sinju koji sve putnike i goste dočekuje raširenih ruku, s bogatom lepezom delicija i snagom stoljetne tradicije koja se prenosi s koljena na koljeno s Majkom od milosti, Čudotvornom Gospom Sinjskom u centru. Na tribinama najpoznatije ulice u gradu bit će polovica od mogućeg kapaciteta sjedećih mjesta, a uvjet za ulazak na palke bit će negativan test na prisutnost koronavirusa, COVID putovnica ili nedavno preboljenje ove bolesti današnjice.

Vojvoda Boško Ramljak ove je godine odlučio, među odabrano društvo alkara kopljanika, odabrati četiri debitanta, isto koliko i u pratnji barjaka, a novoizabran je i vojvodin ađutant.

Alkare kopljanike predvodi alaj-čauš Ivica Filipović Grčić i zamjenik alajčauša Tino Radanović. Na ovogodišnjem natjecanju prvi puta u alkarsku metu gađat će Mihovil ŽupaFilip VučemiloMarko Šuća i Pavao Prolić. Uz spomenute, najveći broj punata pokušat će skupiti i Ivo Zorica, slavodobitnik 306. Alke,  Frano Ivković, Josip ČačijaAndrija HrgovićNenad Marić, Alen PoljakFrano TalajaPetar TomaševićMarko VrcaMarko Šuća i Ante Zorica.

Mihovil Župa vježbenik je od 2010. godine, u ulogu vježbenika prije 7 godina pozvan je Marko Šuća, Vučemilo je na probama od 2018. godine kao i Pavao Prolić.

Kao i prošle godine, alkarski barjak nosi Petar Gabrilo, a u pratnji će, uz ćetiri debitanta – Branimira VučkovićaPaula StupaluDavora Dalbella i Josipa Gugića, biti i Stipe Bogdan te Davor Svalina.
Vojvoda Boško Ramljak ove je godine na dužnost ađutanta postavio Josipa Jadrijevića.
Momačku četu predvodi arambaša Ivo Vukasović, pomaže mu Mario Blajić. Prvari su Marko Podrug Ante Perajica, a iza njih koračaju Antonio Šimić, Lovrin Tomašević, Petar VukasovićPetar Jelinčić, Ivan PralijaAnte KlapežJosip Vučić, Joško GalićMiljenko LovrićSašo Miletić, Ivan Milošević, Siniša Šabić, Ivan Vukasović, Petar Cvitković, Ilija Đipalo, Ante Bradarić, Ivica Marić, Zdeslav Ćurković, Domagoj Delija, Stipe Pletikosić, Marko Mrđen, Ante Čovo, Petar Delić, Dražen Šušnjara, Mirko Malbaša, Bože Jagnjić, Ivan Vučković, Ivan Vitić Ivan Dotur i Anđelko Vučković.
Bubnjari su: Damir VučkovićGoran BikićZoran Mastelić Stipe Botica. Štit nosi Ivica Držak, buzdovan Pavle Križanac Mate Bilobrk. Vodiči edeka ove su godine Damir Kovač Levantin Šimun Cvrlje.
Gradsku glazbu Sinj predvodi prof. Grgo Grubišić.
Časni alkarski sud brinut će o tradiciji. Predvodi ga Boško Vladović, a članovi su Tomislav Župić Tonći Bešlić. Domaćin društva je Jerko Ivandić, zapisničar Časnog suda je Davor Benja.

Alku već 37 godina namješta Joko Runje, a od 2018. godine pomaže mu njegov sin Mišo Runje. Trubač je Mladen Poljak, a pucači mačkula su mineri tvrtke “Megram” Hrvace pod vodstvom ing. Mladena Jerkana i ing. Ante Budimira. Tehnička operativa trkališta je dipl. ing. Ivica Vrca, održavanje “HV montaža”, a službeni spiker je Denis Šabić.

izvor: dalmacijanews.hr