Početna Sport KOŠARKAŠKA KUĆA SLAVNIH BOGATIJA ZA VELIKO IME HRVATSKE KOŠARKE

KOŠARKAŠKA KUĆA SLAVNIH BOGATIJA ZA VELIKO IME HRVATSKE KOŠARKE

448
UDIO

Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč (52) ovaj mjesec je uvršten u Kuću slavnh. Na veličanstvenoj svečanosti u Springfieldu, u ovu prestižnu kuću ga je uveo bivši suigrač u Chichago Bulls-ima, Michael Jordan.

Uvijek mi je više bilo stalo do momčadskog uspjeha nego pojedinačnih ciljeva i sada, dok stojim ovdje, mogu reći da sam bio u pravu. Osjećam se nevjerojatno ponizno dok primam ovu čast, najveću u sportu, hvala svima.” – rekao je Toni Kukoč na ceremoniji uvrštenja.

Na veličanstvenoj svečanosti u Springifieldu održanoj 10. i 11.rujna 2021. godine, Toni Kukoč uvršten je u košarkašku Kuću slavnih, kao peti Hrvat koji se ovime upisao u povijest za košarku. Za Kuću slavnih, Toni Kukoč je od strane Chichago Bulls-a bio nomirniran još 2014. godine. U nju je ušao iz osmog pokušaja, te tako postao peti Hrvat koji je u ovoj kući velikana našao svoje mjesto, a nakon što je ta čast ukazana Krešimiru Ćosiću (1996.), Mirku Novoselu (2007.), Draženu Petroviću (2002.) i Dini Rađi (2018.).

Emotivan govor košarkaškog velikana

Pred mnogobrojnim uzvanicima važnima za košarku i sportski svijet općenito, Toni je održao vrlo emotivan govor u kojem se dotakao svoje karijere ali i zahvalio roditeljima, prijateljima, poslovnim suradnicima, trenerima, suigračima i svima ostalima koji su ga godinama podržavali u njegovom nevjerovatnom usponu u svijetu košarke i pratili do titule jednog od najvećih svjetskih košarkaša svih vremena.

„Moj otac bio je najvažnija osoba na mom putu da postanem košarkaš. Počeo sam sa sportom kada sam imao osam godina, sa stolnim tenisom i nogometom, pa s 15 košarkom. Moju karijeru su definirala dva tima – Jugoplasitika iz Splita i Chicago Bulls. Split, moj rodni grad je jedan od najvećih sportskih gradova u povijesti i dao je jako puno velikih sportskih imena“, riječi su kojima je Toni Kukoč započeo svoj govor prepun emocija i zahvala.

„U međunarodnoj karijeri igrao sam za dvije zemlje – Jugoslaviju i Hrvatsku – i imao sam velikih uspjeha s njima. Igrao sam s velikim imenima u tim reprezentacijama koji su i sami članovi Kuće slavnih- poput pokojnog Dražena Petrovića, Dine Rađe, Vlade Divca. A igrao sam i s s još nekim velikim imenima. Tu želim zahvaliti Michaelu Jordanu i Scottieu Pippenu što su me ‘razbili’ na Olimpijskim igrama 1992. i tjerali me da radim još više kako bih bio važan član Bullsa, kako bih postao važan za košarku“, dodao je Toni Kukoč.

U sedmominutnom govoru, Toni nije zaboravio ni svoju obitelj, te je posebno istaknuo svog oca i njegov utjecaj na Tonijevu ljubav prema sportu ali i razvoj karijere, pri čemu je ispričao zanimljivu anegdotu:

„Moj otac bio je ključan u usađivanju ljubavi prema sportu. Ispričat ću vam priču. Bio je lud za nogometnim klubom iz našega grada. Škola mi je bila vrlo blizu kuće. Jednom sam bio na satu, imali smo ispit, a on se popeo na krov kuće. I kada je naša momčad zabila, vikao je: ‘Toni, vodimo 1:0!’ Kad smo opet zabili, on je opet vikao. Tada je učiteljica shvatila što se događa i kako bi njega spriječila da ometa nastavu, mene je izbacila i poslala kući. Hvala bogu, prošao sam taj ispit. To je moj tata!“-rekao je Toni.

Put od dječjeg igrališta do Kuće slavnih

 

Svoju veličanstvenu karijeru kojom je uvelike popularizirao košarku, Toni Kukoč je započeo u Jugoplastici gdje je igrao od 1987. do 1991. godine, nakon čega prelazi u Benetton u kojem ostaje do 1993., koja je bila i ključna godina u njegovoj karijeri budući je tada prešao u NBA ligu. U 13 plodnih godina u NBA, Toni je igrao za Philadelphiu, 76er-se, Atlanta Hawks-e, Milwaukee Bucks-e te naposljetku i za Chichago Bulls-e s kojima je tri puta osvajao naslov prvaka, te bio proglašen šestim najboljim igračem ove najjače lige u svijetu. Toni je u NBA odigrao ukupno 846 utakmica, sa prosjekom od 11,6 koševa, 4,2 skoka i 3,7 asistencija.

 

Tonijeva bogata dugogodišnja karijera u košarci okrunjena je brojnim nagradama i priznanjima od kojih izdavajamo:

  • Jugoplastika – osvojena četiri naslova prvaka Jugoslavije i dva kupa
  • Benetton – osvojena talijanska liga i kup
  • Tri puta osvojen Europski kup prvaka
  • Tri puta je proglašen najboljim igračem Final Four-a
  • Kao igrač, devet puta osvaja prestižne europske nagrade poput Euroscara i Mister Europa
  • Olimpijsko srebro u Barceloni 1992. godine sa hrvatskom reprezentacijom
  • Osvojene dvije bronce i jedno srebro na svjetskim prvenstvima
  • Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojeno olimpijsko srebro 1988. godine, jedno svjetsko i dva europska zlata te jedna bronca.

Ove godine su, uz Tonija Kukoča, u Kuću slavnih za košarku primljeni i Bill Russell kao trener, te kao igrači Chris Webber, Chris Bosh i Paul Pierce.

 

Na veličanstvenoj ceremoniji uvrštenja, uz Tonija su u Springfieldu bili članovi njegove obitelji, prijatelji i  bivši suigrači Ivica Dukan, Dino Rađa i Vlado Divac, dok su ceremoniju kao prezenteri vodili Michael Jordan i vlasnik Chicago Bulls-a, Jerry Reinsdorf.

 

Ukoliko želte poslušati cijeli Tonijev govor sa ceremonije uvrštenja u Springfieldu, to možete učiniti ovdje.