Početna Hrvatska VELIKI USPJEH Splitsko sveučilište ponovno ocijenjeno kao najbolje

VELIKI USPJEH Splitsko sveučilište ponovno ocijenjeno kao najbolje

419
UDIO

Na nekoliko svjetskih ljestvica splitsko sveučilište ponovno je ocijenjeno kao najbolje u Hrvatskoj. Uprava Sveučlilišta ne krije zadovoljstvo jer je uspjeh kontinuiran: marljivo rade, privlače strane studente, pokreću nove studije.

Luka se u Split preselio iz Rijeke kako bi studirao na FESB-u. I nije požalio. Ovo je, kaže, sveučilište za poželjeti.

– Pa mogu reći da je, dosta dobro sve, tu na jednom mjestu više fakulteta, menze su dobro ogranizirane, dosta dobro, ja sam zadovoljan, rekao je  Luka, student 5. godine FESB-a.

I rektor je zadovoljan. Splitsko sveučilište, ističe, najbolje je u Hrvatskoj na ljestvicama Times Higher Education i The World University rankings.

– Meni je drago da smo mi prepoznati na svjetskoj razini, od niza ljestvica. Na nekim ljestvicama smo između 600. i 700. mjesta, evo ovdje smo negdje tisućiti. Mislim da je to dobro, da je dobar taj kontinuitet koji mi održavamo, istaknuo je rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić.

Split je najjači u znanosti, a najviše ocjene postižu se iz citiranosti, prepoznatljivosti znanstvenika, te iz broja i utjecaja znanstvenih radova.

– Utakmica je svake godine nova, znači svake godine startamo i sve ovisi i o broju znanstvenih radova koji se promatra. Tako da se ja ne bih uspoređivao. Mi možemo reći da smo najbolje sveučilište u ovom dijelu Europe, naglasio je Ljutić.

– Važno nam je pratiti kakvi smo u odnosu na druge, a također da se to i vidi, da bi mi privukli što više stranih studenata, smatra prorektorica za znanost i inovacije prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić.

Među studentima zasad je 2% stranaca. Neprestano se proširuju vidici, kao i ponuda pa u listopadu počinju prva predavanja na diplomskom studiju- novinarstva.

– Htjeli smo izići u susret sve većim traženjima zainteresiranih sudenata. Mi ćemo startati s 20 studenata. Htjeli smo biti oprezni, nismo se htjeli zaletjeti, rekao je /voditelj studija ‘Novinarstvo u suvremenim medijima’ prof.dr.sc. Željko Radić.

Ove akademske godine na splitskom Filozofskom fakultetu kreće i preddiplomski studij psihologije. Bit će na engleskom jeziku i godišnje stajati 6.000 eura, javlja HRT.