Početna Sport Zašto raditi dramu kad nema potrebe? Hrvatski košarkaši prolaze skupinu na putu...

Zašto raditi dramu kad nema potrebe? Hrvatski košarkaši prolaze skupinu na putu do Svjetskog prvenstva

512
UDIO
izvor: pixabay.com

Hrvatska košarkaška reprezentacija krajem prošlog mjeseca saznala je protivnike u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo koje će se 2023. godine održati u trima azijskim državama: Indoneziji, Japanu i Filipinima. Možda ste se pogubili u svim tim kvalifikacijama te nakaradnom kalendaru kojeg FIBA slaže, no tako je, kako je. Da damo mali šlagvort – posljednji kvalifikacijski ciklus u kojemu su naši košarkaši sudjelovali bio je za Europsko prvenstvo koje je na rasporedu za godinu dana u četirima europskim zemljama. Taj je zadatak uspješno apsolviran, a nakon neuspješno odrađenog kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, važno je preusmjeriti koncentraciju prema kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje kreću u studenom. Na mundijalima smo od osamostaljenja bili samo triput (1994. – bronca, 2010. – 14. mjesto, 2014. – 10. mjesto).

 

Slovenija zvana – ugodno iznenađenje

Hrvatsku je zadesila skupina koju su neki okarakterizirali kao tešku – sa Slovenijom, Finskom i Švedskom. Budući da prve tri reprezentacije iz svake grupe idu u sljedeću fazu kvalifikacija, ne vidimo gdje bi tu trebao biti problem. Pa čak i s ispodprosječnom igrom koju naši košarkaši pokazuju u reprezentaciji, bez NBA pojedinaca, takva se grupa mora proći. Jedino Sloveniju priznajemo kao jaku, pogotovo s Dončićem u ekipi, no ne bi ga smjelo biti s obzirom na to da će on u to vrijeme harati sjevernoameričkim kontinentom sa svojim Dallasom. Naši susjedi sve su ugodno iznenadili na nedavno završenim Olimpijskim igrama stigavši do polufinala gdje su poraženi od Francuza. Rijetko tko im je uoči predolimpijskog turnira davao šanse da mogu tako daleko, pa čak niti slovenske kladionice koje daju svojim igračima bet at home bonus, poput web-mjesta za klađenje sportne-stavnice.com. Naposljetku su oduševili sve fantastičnom i lepršavom napadačkom igrom. Ako takvu igru budu barem približno ponovili protiv naše reprezentacije, nećemo se „najesti kruha”.

 

Ne smije biti problema sa Skandinavcima

Iako se Slovenija čini kako je drugi svemir za nas, Finska i Švedska morali bi nas gledati na isti način kao što mi gledamo Sloveniju. Pamtimo neke dvoboje protiv skandinavskih zemalja u bližoj budućnosti te nikad nismo imali problema s njima. Primjerice, Fince smo svladali na otvaranju EuroBasketa prije deset godina rezultatom 84:79, a dvije godine kasnije razbili smo ih u prvom kolu drugoga kruga čime smo si otvorili vrata četvrtfinala (88:63). Dvoboji protiv Šveđana još su nam svježiji jer smo ih dvaput pobijedili u posljednjim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo – u Zagrebu je bilo 72:56, a u istanbulskom „balonu” 87:72. Dakle, vidimo li probleme na vidiku? Mislimo da ne…

 

„Ždrijeb nas baš i nije pomazio”

Šteta što je izbornik Veljko Mršić odmah nakon ždrijeba krenuo tražiti opravdanja. Ovu je izjavu prenio vecernji.hr 31. kolovoza: „Na posljednja dva velika natjecanja na kojima je Slovenija nastupila ta je reprezentacija bila europski prvak odnosno četvrta na Olimpijskim igrama, a zapravo druga najbolja europska vrsta u Tokiju. Činjenica jest da oni neće moći računati na svoje NBA igrače, Čančara i Dončića, a ne trebamo ni govoriti što Dončić za njih znači, i da vjerojatno neće biti niti Zorana Dragića ako ostaje u euroligašu Baskoniji, no to je još uvijek odlična reprezentacija s Blažičem, Prepeličem, Tobeyjem, Murićem, Dimecom, Rupnikom…”. A onda je nastavio „puhati” na još „hladnije”: „Ždrijeb nas baš i nije pomazio kada su u pitanju peti i osmi šešir. Iz petog smo dobili drugu najjaču reprezentaciju, odmah iza Belgije, jer držim da je Finska jača od Gruzije i Mađarske. Iz osmog “pota” dobili smo pak najjačeg suparnika Švedsku koja se meni čini neugodnijom od Sjeverne Makedonije, Portugala i Slovačke. No, što je tu je valja nam se boriti najbolje što možemo jer svaka će pobjeda biti važna.”

 

Očekujemo kvartet Hrvatska – Slovenija – Njemačka – Poljska

Ne smije biti alibija. Ne smije biti opravdanja. Prvi dio ciklusa mora se proći, i to sa što boljim omjerom jer se bodovi prenose u drugi krug. Ondje bi se Hrvatska križala sa skupinom gdje se nalaze Izrael, Estonija, Njemačka i Poljska. Tu kao glavne favorite vidimo Nijemce i Poljake te bi oni s nama i Slovencima trebali tvoriti kvartet koji napada Svjetsko prvenstvo. Nažalost, jedna od te četiri ekipe morat će otpasti budući da će na Mundijal 2023. godine najbolje tri reprezentacije iz novotvorenih skupina. Dakle, Europu će na azijskom tlu predstavljati 12 zemalja.

 

Svjetsko prvenstvo održat će se od 25. kolovoza do 10. rujna 2023. godine, a branitelj svjetskog naslova bit će reprezentacija Španjolske.