Početna Hrvatska Kod Cresa postavljen prvi umjetni podmorski greben na Kvarneru

Kod Cresa postavljen prvi umjetni podmorski greben na Kvarneru

118
UDIO
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PRVI umjetni podmorski greben na području Primorsko-goranske županije, koji se sastoji od osam elemenata položenih na morsko dno, postavljen je prošlog vikenda kod otoka Cresa, u uvali Sveti Petar u blizini Valuna, izvijestili su iz županije u četvrtak.

Ističu da je prvi umjetni greben u Primorsko-goranskoj županiji postavljen nakon što je takav greben već postavila Zadarska županija.

Čemu služi umjetni podmorski greben?

Umjetni podmorski greben osmišljen je radi očuvanja podmorskog života, s ciljem širenja aktivnosti povezanih s podmorjem, kao korak za očuvanje sve ugroženijih resursa ribe, školjkaša i ostalih morskih organizama.

Greben se sastoji od osam perforiranih betonskih elemenata koji su izrađeni na kopnu i položeni na morsko dno.

Ronilačka ekipa tvrtke AQUA SUB je prema idejnom projektu izradila betonske elemente, montirala ih, spustila u more i složila.

Nadzor će provoditi stručnjaci za podvodne znanosti

Zahvat je proveo županijski Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, jedan od deset partnera u projektu SmArtFish iz programa suradnje Interreg V-A Italy – Croatia 2014. – 2020.

Nadzor nakon postavljanja grebena provoditi će stručnjaci za podvodne znanosti – promatrat će što će se događati, koji organizmi i vrste riba će nastanjivati greben i na kojem njegovom dijelu.

izvor: HINA