Početna Hrvatska Krajem listopada opet vraćamo kazaljke: Zašto je Europa odustala od ukidanja pomicanja...

Krajem listopada opet vraćamo kazaljke: Zašto je Europa odustala od ukidanja pomicanja sata?

136
UDIO
Foto: Pixabay
Europska komisija prvotno je htjela ukinuti pomicanje satova. Zadnji put kazaljke smo pomicali u ožujku, ali izgleda da će to opet biti i ovog listopada jer se u Europi nijedna zemlja nije izjasnila niti dogovorila sa susjedima, a zbog korone za to nije bilo niti vremena raspravljati.

Nisu se stigli pripremiti satovi ni Europa pa je njihov dugonajavljivani plan na čekanju.
Još prije tri godine predložili su da se ukine sezonsko pomicanje sata, a države članice su se trebale dogovoriti hoće li računati ljetno ili zimsko vrijeme. Nikoga nije bilo briga i nisu se dogovorili.

– Nisam iznenađena jer svaki put kada Europska komisija da nekom da da se dogovori dobrovoljno to se ne dogodi. To je ustvari preporuka koju je na razini Europske unije potpisalo nekoliko milijuna ljudi, poručila je zastupnica Biljana Borzan za RTL

84% ljudi je reklo da im se ne da i da ne žele pomicati sat. Europska komisija kaže da nisu odustali nego samo odgodili ovu odluku, a u Vijeću da se ne stignu s tim baviti zbog korone.

Milivoj Uroić, 
znanstvenik s instituta Ruđer Bošković tvrdi da takva ideja od početka bila osuđena na propast.

– To je nešto što se vrlo teško može dogovoriti. Zato što podrazumijeva stvari koje su nespojive, da iste navike imamo ljeti i zimi, da ne pomičemo satove sezonski, ali i da ih ne pomičemo svaki put kada prelazimo granicu. Od nečeg od toga treba odustati, kazao je za RTL

Sve ostaje po starome, ne zaboravite 31. listopada sat promijeniti unazad.